Hemresa

Vi hade diskuterat var vi skulle till härnäst under måndagen antingen skulle det bli Skagen eller också funderade vi på att segla hem. Vinden som skulle blåsa skulle fungerade för båda riktningarna.

Men vi hade fått tag i en Expressen som basunerade ut att dett väntades väder från både England och Ryssland som tänkte samanstråla över Sverige under veckoslutet och ingen vågade sia om det var bra eller katastrof. Vi målade genast fan på väggen och kände att vi seglar nog hem då.

Det skulle bli snudd på plattläns hem och 8-11 meter, en regnby mitt på dagen men annars sol å moln. Borde fungera tänkte vi och ställde klockan på väckning 6:30.

7:45 på tisdagen puttrade vi ut från hamnen och satte segel i vinden och vågorna, gick väl sådär.

Maststeg är toppen när man skall fixa något i masten men de har en förmåga att dra till sig tampar i allmänhet och storfallet i synnerhet. men vi trasslade ut allt tillslut och kom iväg.

Vi gjorde bra fart förbi Laesö men de mörka molnen började så sakta komma ikapp oss så vi tog en fika och tog in genuan. Vinden ökade och regnet blåste över oss, vågorna skiftade i höjd när vi kom in över sandbankarna öster om Laesö men allt verkade lugnt. Vi låg mellan 6-7 knop utför vågorna.

Mitt i allt gippade vi något okontrollerat utför en våg och slog av en av bardunerna i bara farten, jag satt väl och hästesov och preventer lina hade jag inte haft en tanke på.

Lite stukade bytte vi till bara genua och lät motorn gå som backup.

Det rullade något mer men nu var vi trötta på vinden som inte kunde bestämma sig.

Vi surfade nu fram över vågorna och gjorde som mest 8,2 knop ner för vågorna som i höjd med trubaduren låg på 2,5 meter.

Vi svängde in på bensinstationen på Styrsö tången vid 16:10 och sa full tank tack.

"Ni får inte sån service här" sa våran Simon som jobbade.

Glada puttrade vi vidare till våran plats på Bratten.

Det tog oss 7.5 timmar att avverka de 43.2 distansminuterna som det var mellan Saeby och Styrsö så det blev ett snitt på 5.7 knop i snitt. Kanon!

Våran "att göra" lista har blivit mycket längre efter denna resan men vi är väldigt nöjda över hur båten beter sig när det brallar i lite.

Det var helt klart ett bra beslut att segla en testsväng för att se vad som behöver fixas och sedan komma hem och i lugn och ro åtgärda problemen.

Vi hörde om andra som fixat med båten i flera veckor i början av semestern och sedan stressade ut en vecka på slutet för att få seglat lite innan semestern var slut. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bert » Karantän :  ”Ni har ingen tur. Först med motorn och nu med karantänen. Här i Holland ser det ..”

  • Niklas Rosengren » Getterön till Anholt:  ”Var det inte trevligt på Anholt? Ni seglade ju vidare så fort.”

  • Johan Larsson » Var tar tiden vägen.:  ”Hej på er kusin & Kari, hittade detta på nätet. Är det redan dags, mindes det so..”

  • kari » Det går frammåt:  ”kul att se att du jobbar på! Kände nästan lukten bara av att läsa det du skrive”

  • Oscar » Detta är ett blogginlägg:  ”Fick du borrat? Tittade efter dig men vi har nog om varandra.”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln