Kragerö

Vi gav oss iväg från Stavern på morgonkulan efter att först ha knackat på hos grannbåten och undrat om de bara ville ha akterförtöjning eller om de vill ha hjälp att förtöja även i fören? Det ville de! Vi låg på moloen som det hette i Havneguiden och där skumpade det en del så deras förtöjning hade lossnat.
Vi tankade en skvätt och räknade sedan ut att båten drar ca 3 liter diesel/timma vid motorgång. Det är bra att veta så att vi inte blir utan drivmedel igen vid något mer opassande tillfälle. Att det tog slut på första dagen gjorde ju bara att vi fixa kryssa oss tillbaka till Bratten och lägga till utan motor och skjuta upp avresan till nästa dag....

Vi siktade mot Jomfruland men med gammal sjö och lite väl skumpande styrde vi in mot fastlandet istället. Det blev Kragerö med en väldigt fin hamn. När vi skulle lägga till reste sig en man för att hjälpa till men han satte sig igen varvid han konstaterade -Det är ungdomar de klarar det snyggt själva! Javisst gjorde vi det men jag är nog äldre än vad han är!!!

Här stannade vi två nätter och njöt av tillvaron fastän den ena dagen var väldigt regnig. Vi hittade även en "riktig" sportaffär där personalen gjorde ett besäk ute på sitt vinterlager och fiskade fram varma raggsockar och vantar till en i besättningen som hade inbillat sig att det var sommar och att det säkert inte behövdes mössa och vantar på denna resa( inga namn nämnda men han bar lånad rosa mössa och rosa pannband vid segling). Här bestämde vi också att det var lika bra att segla mot Skagen eftersom det var en lucka i vädersituationen som siade om bra vindar mot Danmark. Vi lämnade Kragerö vid tretiden på eftermiddagen och seglade på bra mot broderlandet. Det var bra vind och distanserna plockade på, vi gjorde 7 knop. Hustrun styrde en del av tiden och solen sänkte sig sakta i horisonten. När det var mörkt började det friska i och vi rusade fram i natten, alldeles för fort för det var tufft att styra och vi skulle komma fram för tidigt. Så det var till att krypa fram till masten och reva, först ett rev och sedan ett till och att dra in på genuan. Det gick fortfarande undan men hur mycket det blåste har vi ingen aning om men troligen en hel del! Och vågorna såg man ju inte så det var bara att hänga i. Mellan halv tolv till halv fem såg vi ingen sol, ingen måne men inte heller helt becksvart. Vi hade hoppats på en måne men men det blir sällan som man tänkt sig. Vi såg fiskebåtars laternor och upplysta färjor, så vi var inte ensamna där ute.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bert » Karantän :  ”Ni har ingen tur. Först med motorn och nu med karantänen. Här i Holland ser det ..”

  • Niklas Rosengren » Getterön till Anholt:  ”Var det inte trevligt på Anholt? Ni seglade ju vidare så fort.”

  • Johan Larsson » Var tar tiden vägen.:  ”Hej på er kusin & Kari, hittade detta på nätet. Är det redan dags, mindes det so..”

  • kari » Det går frammåt:  ”kul att se att du jobbar på! Kände nästan lukten bara av att läsa det du skrive”

  • Oscar » Detta är ett blogginlägg:  ”Fick du borrat? Tittade efter dig men vi har nog om varandra.”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln