Grenaa igen

Nästa morgon var vi uppe med tuppen eller åtminstone solen. Siktet inställt på Ballen havn på Samsö.
Några vi pratat med sa att där skulle vara trevligt och de broskyrer som vi fick på turistbyrån igår visade även de på att det kunde vara en bra hamn att gå till. Något dåligt med platser under högsäsong men nu borde det inte vara några problem.
Det var knappt någon vind och havet låg nystruket så vi puttrade iväg på motor och segel.
I en hel distans utanför hamnen.Sen dog motorn. Ner och kolla i motorrummet.
Å titta så mycket slem/skit som ligger i botten på förfiltret!
Problemet framstod i sin tydlighet direkt, det var tvärstopp i filtret.
Så vi seglade tillbaka mot Grenaa i den svaga vinden och tänkte att vi seglar tillbaka in i hamnen igen och löser problemet vid bryggan, så får det bli.

Men vid pirarna in till hamnen visade sig nyttan/nackdelen med att gå upp tidigt.
Alla andra båtar hade vaknat och skulle ut när vi ville in.
Inte direkt läge att försöka segla in där inte.
Så vi la oss på utsidan hamnen och ankrade på tre meters djup.
Vi fick letat upp gummibåten ur de djupaste gömmorna och pumpat upp den och på med motorn.
Så med reservdunk och tankkort i högsta hugg körde jag in till hamnen för att tanka lite ny ren fin diesel till kommande filter rengöring och på två röda var jag tillbaka i båten för en stärkande kopp morgonkaffe innan arbetets början. Och för dom som undrar om jag verkligen fick igång utombordaren med våran motorstatistik kan jag bara säga: den gick kanonbra.

Sedan monterades filtret ut och vi hade en trevlig stund i sittbrunnen med att spola ut allt klet ur filtret, det tog en stund men efter två timmar så hade vi rengjort och luftat systemet och motorn small igång igen.Så vi kände att det får vara nog med strul för en dag och puttrade in i hamnen igen och för att få lite omväxling från de tidigare dagar la vi oss på platsen bredvid där vi legat tidigare. Vilket resulterade i att jag senare på kvällen missade vår båt och var på väg upp i fel båt.
Väl förtöjda igen gjorde vi slag i saken och kollade i tanken efter mer skräp och vatten, fick ut lite till så nu hoppas vi att saker och ting skall flyta lite bättre med den motorn.
Resten av dagen blev det rast å vila i sittbrunnen och på eftermiddagen fick vi även lite underhållning.
Började med att Kari noterade en liten båt med ett äldre par ombord, ser vi allt som oftast.
Det som gjorde detta par lite annorlunda var att de var klädda i gamla orange räddningsvästar, ser man inte varje dag på vuxna människor kom vi fram till.
Nåväl, in på platsen bredvid oss siktade de så vi tänkte att vi kanske skulle hjälpa till med att ta emot förtamparna.
Men då händer följande: de puttrar på in mellan pålarna och mitt på båten stod kvinnan beredd att lägga på en av akterförtöjningarna, mannen stod vid rodret med ett leende på läpparna.
När kvinnan lagt på om pålen sprang hon fram för att ta emot vid bryggan, då fastnar akterförtöjningen i mantåget och båten lovar så fint upp i den sträckta förtöjningen och finner sin plats i sidan på en ny Rassy 34 där den börjar tugga på mantåget med fören. Kvinnan står i fören och undrar varför de inte kommer närmare bryggan medan manen fortsatt tittar framåt med samma leende på läpparna. Upp kommer tysken som äger Rassyn och viftar och skriker samtidigt som förtöjningen sakta släpper så att båten fortsätter i tät kontakt med Tyskens båt fram mot bryggan.
Tysken skriker högre och viftar än mer frenetiskt medan mannen vid rodret fortsatt tittar framåt med samma tidigare nämnt leende. Precis innan bryggan går allt skrik igenom hos mannen och han inser att det kan vara bra att lägga ur växeln och slå full back. Tysken besinnar sig och inser att en annan taktik är att föredra och det blir han som får hoppa över i parets båt och fixa med förtöjningarna.
Så nu håller vi stort avstånd till äldre personer i räddningsvästar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bert » Karantän :  ”Ni har ingen tur. Först med motorn och nu med karantänen. Här i Holland ser det ..”

  • Niklas Rosengren » Getterön till Anholt:  ”Var det inte trevligt på Anholt? Ni seglade ju vidare så fort.”

  • Johan Larsson » Var tar tiden vägen.:  ”Hej på er kusin & Kari, hittade detta på nätet. Är det redan dags, mindes det so..”

  • kari » Det går frammåt:  ”kul att se att du jobbar på! Kände nästan lukten bara av att läsa det du skrive”

  • Oscar » Detta är ett blogginlägg:  ”Fick du borrat? Tittade efter dig men vi har nog om varandra.”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln