Hundested

Även denna morgon väckte vi tuppen och hade planen klar.
Snabbt toabesök, vattenkokning till te och kaffe och sen kastar vi loss.
Inte så långt visserligen.
I planen ingick även denna morgon att vi backar till vid diesel pumpen och medan jag tankar kilar Kari iväg till bageriet som öppnar sju och köper frukost frallor.
Men när Kari sprungit iväg och jag tänkte peta in bensinkortet inser jag att någon sådan öppning inte finns på denna pumpstation, och gissa om jag letade. Hittade däremot en skyllt som meddelade att det gick utmärkt att tanka varje dag mellan åtta och tio med manuell betjäning, vid andra tider kontakta hamnvakten.Så det blev att vänta, men vid halv åtta såg jag att det rörde sig vid hamnkontoret och jag tänkte att detta är andra tider. Jag kommer strax sa killen som bestämde, och det stämde, 8:00 gled vi ur hamnen tankade, packade och klara.

Planen var att vi skulle gå mot Öresund och försöka ta oss ner till Ven framöver, så första etappmålet blev Hundested som vi såg det, en nätt liten tur på 48 distans.
Det var vindstilla så vi gick på motor en stund, visade sig att den stunden blev hela dagen.
Solen sken och allt var på topp och vi låg i liten ränna mellan sandbankarna på väg mot att korsa rännan för trafiken mot/från Stora bält. Då larmar AISen om att någon kommer ikapp oss så jag vänder mig om och ser att ett stort tankfartyg kommer ångande. Jag hade sett det innan och då låg det flera distanser söderöver i farleden. Tänkte i mitt stilla sinne att: här skall inte du vara lilla gubben.
Troligen hade dom missat en sväng i farleden och hamnat ordentligt ur kurs för när de kom rätt igen svängde de norr i farleden igen. Även vi kom ut i farleden men korsade den snabbt eftersom det var ordentligt med trafik som ville fram. Vi fortsatte vidare över sandbankarna mot vårat mål, det är spännande när det knappt är en meter under kölen långa sträckor.

Väl framme hittade vi en bra plats mellan pålar och var nöjda över det eftersom vi räknade med att bli inblåsta något dygn i denna hamnen. Och så blev det, nästa morgon blåste det ordentligt så vi softade hela dagen med promedad och grillning.
Vi såg även den första Norska båten sedan Anholt, en segelbåt i 50 fots klassen, tyvärr i släptåg på militärens räddningsbåt som hjälpt dem ur sjönöd i den starka vinden.
Sedan när jag stod och grillade på kajen kom det in en Tysk familj med en större Bavaria som tog ett varv i hamnen och sedan fann en ledig kajplats som de snabbt svängde in mot. Vad de inte observerat var att det stack ut en järnbalk över vattnet tillhörande sjösättnings kranen på 8 meters höjd. Jag var förlångt ifrån för att hinna göra något insåg jag och såg för mitt inre hur först förstaget gick av och masten kom efter. Som tur var kom en man springande efter kajen och han få stopp på båten, det var inte 1 meter kvar.
Ser ut som vädret skall bli dåligt i några dagar framöver så vi siktar nog på Höganäs i morgon och sedan blir det hemåt som det ser ut.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bert » Karantän :  ”Ni har ingen tur. Först med motorn och nu med karantänen. Här i Holland ser det ..”

  • Niklas Rosengren » Getterön till Anholt:  ”Var det inte trevligt på Anholt? Ni seglade ju vidare så fort.”

  • Johan Larsson » Var tar tiden vägen.:  ”Hej på er kusin & Kari, hittade detta på nätet. Är det redan dags, mindes det so..”

  • kari » Det går frammåt:  ”kul att se att du jobbar på! Kände nästan lukten bara av att läsa det du skrive”

  • Oscar » Detta är ett blogginlägg:  ”Fick du borrat? Tittade efter dig men vi har nog om varandra.”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln