Å där blev det stopp

Som alla säkert insett har vi fortsatt problem med våran motor.
Detta gjorde att vi tog beslutet att skicka ham motorn till Göteborg för att få en repa i en cylinder åtgärdad.
Alternativet hade varit att köpa en ny motor, igen.
Så nu är både vi och motorn hemma i Göteborg igen och vi blir kvar här i ca 6 månader och passar på att jobba lite under tiden motorn fixas.

Valencia del.1

Den gamla flodbädden som numera är park Den gamla flodbädden som numera är park

Bless me readers for I have sinned, it’s been more then three months since my last confession. 
 
Från Denia till Valencia var det inte så långt så vi tog en liten lugn segling upp och på eftermiddagen la vi till I den”nya” hamnen I Valencia. Den ligger inte centralt kan jag meddela så våra cyklar kom väl till pass när vi tog oss in till de centralare delarna av staden. Vi tog oss även ner till La Marina Juan Carlos och kollade om där fanns plats, och det fanns det sa marineron och priset var helt ok. Så nästa morgon rundade vi container hamnen och checkade in där istället. En av tjejerna I receptionen  tilltalad oss på svenska och på frågan hur det kom sig att hon pratade svenska så kunde nog anledningen knytas till att hon kom från Örebro. Vi tänkte att en vecka blir nog lagom här men efter ett besök på varvet som vi skall lyfta på kom vi fram till att vi låg klart bäst I Valencia. Det visade sig att det var billigare att boka upp sig I tre månader än att betala för de nästan två månaderna fram till vi skulle lyfta. Så nu har vi platsen till tredje augusti.

Ikea och Bauhouse levererar. Ikea och Bauhouse levererar.

Valencia är en bra stad att cykla I och hamnen ligger även denna 20 minuter från centrum men granne med den stora badstranden och området där allt händer I denna stan.
På andra sidan hamnen har dom byggt upp en scen och I stort sätt varje lördag är det någon känd artist eller grupp som spelar fram till 00:45 då det blir tyst och då menar jag helt tyst. Inte ett ljud hörs I hamnen.
Vi provade att cykla ut till Ikea men det var långt, vi var helt slut efteråt. Det blev handlat lite blandat med svenska nödvändigheter.
Vi insåg att det gick en buss till och från Ikea från centrum så nästa gång vi skulle dit ut visad vi bara family kortet och det var gratis. Hem visade vi kortet igen och chauffören sa något på spanska. Ja svarade jag två stycken. Visade sig att man måste visa kvitto på att man handlat på Ikea för att åka gratis tillbaka. Ett yngre par släpade ombord typ bäddsoffan Roger på bussen och busschauffören verkade inte det minsta förvånad. Sedan släpad dom av den mitt på trottoaren I stan och bärgade knuffa paketet runt kvarteret.

Acvedukten Acvedukten

Vi har varit uppe och kollat på varvet där vi skall lyfta båten. Verkar bra. Första turen dit tog vi direkt första vi gjorde när vi kom till Valencia eftersom vi inte fått något svar på våra Mail angående bokningen men väl där löste sig allt och vi kom överens om att vi hör av oss när det börjar närma sig och motorn skulle anlända. Så I förra veckan tog vi våra cyklar och trampade dit upp. Det blev en tur på 35 km på blandat underlag eftersom cykelbron som vi skulle korsa motorvägen på var riven ett par dagar tidigare. Men vi kom fram tillslut och rätade ut några frågetecken som vi hade inför båtlyftet.
Bilresa
Vi har även passat på att hyra bil och åka norr ut för ett besök I Tarragona som är en gammal romersk befästning. Fullt av lämningar med bla. en amfiteater som tyvärr var stängd för renovering. Utanför staden låg en stor acvedukt över en dalgång som man kunde gå över men vi hoppade det. Kändes lite lurigt.Det blev ett skönt avbrott I väntandet på att få komma upp på varv.
Äntligen har vi fått upp våra solpaneler så nu har vi ordentlig laddning på alla batteribankerna när vi ligger för ankare. Dom kändes lite stora men väl på plats blev dom bra. Så nu har vi 660 W solfångare och 400 W vindgenerator.

Balearerna

Utsikt när vi ankrade utanför Palma Utsikt när vi ankrade utanför Palma

Men så blev det dax att segla vidare mot Balearerna och våran vana trogen kom vi iväg vid 7:00 och siktet var inställt på Formentera. Vi hade redan sett Ibiza och Formentera från den höga klippan. Men det var fortfarande 64 distans dit och blandat segling och motor var vi framme lagom I skymningen. Väl I Salinas var det lite strulande med var vi skulle ligga eftersom det nog var för tidigt för marinerosarna att få gästbåtar I sin hamn men det löste sig. Nytt rekord I hög hamnavgift noterades med 62€. Hamnen var inte värd det priset även om dom var trevliga och välkomnade med handskakningar. Undrar om de orkar med det hela säsongen. 
Nästa morgon kryssade vi de 28 distansen till Santa Eulalia på Ibiza för en natt, inför sista etappen mot Palma. Vattnet var så oerhört blått utanför Formentera. Eulalia var en trevlig och billigare hamn, med en hel del restauranger och affärer på kajen.
Men som sagt vinden var rätt och vi tog oss nästa dag vidare. Iväg vid 7:00 då festandet fortfarande höll på I hamnen, mot Palma de Mallorca. Åter igen 64 distans. Som vanligt lite lite vind det första och halv storm de sista timmarna på kvällen. Vi såg delfiner och även två bruna sköldpaddor som lojt flöt fram mitt emellan Ibiza och Mallorca. 
 Vid hamnen på Palma ropade vi upp marinan som vi tänkt ligga I. Den skulle ligga närmast hotellet som barnen skulle bo på. Dom svarade så snällt och frågade om vi hade bokat? Nix sa vi, behövde man det? Visade sig att det behövde man. Efter att ha ropat upp alla marinorna insåg vi att det blir ingen plats denna kväll. Hur klantigt är inte detta? Vi hade ju bara vetat om att vi skulle vara där det datumen I tre månader. Så vi vände ut och hittade en fin liten vik och fick precis I ankaret lagom till solen gick ner. Det blev en förhållande vis lugn natt och nästa morgon ringde vi runt till marinorna och fick tillslut plats på nåder I den marina som låg längs från hotellet.

Barnen, äntligen! Barnen, äntligen!

Visade sig dock att vi var I rätt ända till allt annat I Palma. Så strax efter tolv smög vi in på Club Nautico marina och på frågan vid incheckningen om hur många nätter vi ville stanna, 2 eller 3 sa vi 6. En suck från kvinnan bakom disken avslöjade att det hade hon inte tänkt men efter en suck till sa hon OK. Då blev det våran tur att dra en suck av lättnad, för nu var vi på plats inför barnens besök. Snabb koll på byn och en natts sömn och så var dom hos oss. Vi mötte dom på hotellet och promenerade ner till vår båt där vi hade förberett vår paradrätt grillad tonfisk med mangosalsa. Blev kanon även denna gången. Barnen lånade våra cyklar tillbaka till hotellet på kvällen eftersom det var drygt 45 minuters promenad. Dagarna med barnen flöt på och vi hyrde bil och tog oss över till andra sidan Mallorca för lite solande och I Hannas fall badande. Barnen hade en hel lista med ställen som skulle besökas och det var med ett undantag klädaffärer. Undantaget var det som skulle vara Palmas bästa glassaffär enligt ryktet. Och ryktet stämde, helt otroligt god italiensk glass. Vi hann med flera besök under veckan. Det blev lite tomt när barnen åkt hem och livet skulle återgå till det normala igen. 
Eller normalt, våran motor beter sig inte normalt så vi har bestämt att den skall bytas ut mot en yngre förmåga. Värmeväxlaren har läckt ett tag och det räckte inte med den packning som kom med från Sverige. Nej godset mer eller mindre föll sönder och fick klistras ihop samt hållas ihop med diverse slangklämmor. Motorn är också en törstig rackare som efter 27 timmarsturen då den konsumerade 1,5 liter olja fortsatt att dra I sig alldeles för mycket. Tyvärr har vi inte hittat något varv som har tid förrän sista veckan I juni. Det blir varvet I Puebla de Farnals strax norr om Valencia. Men vi har semester så vi får ta det lugnt ett tag. Dessutom får vi förbereda bytet. Det behövs ju en ersättare också för Perkins. 

Stranden efter stormen Stranden efter stormen

Efter att vi förlängt några dagar I Palma eftersom det blåste storm så gick vi tillbaka mot Eulalia på Ibiza igen. Det blev plattläns i 10-14 sekundmeter och höga vågor. Vi handstyrde det mesta eftersom autopiloten fick jobba för hårt annars kände vi. Nu hade vi lärt oss och bokat I förhand och tur var det. Båtar fick vända ut igen eftersom det var fullt I hamnen pga det dåliga vädret. Vi sladdade in på en stor våg och la till på samma plats som sist eftersom marineron inte hann med för alla båtar som ropade om plats. Det var väl inte tänkt så men gick utmärk ändå. Vi stannade fyra nätter och passade denna gång på att ta bussen till Ibiza city där vi vandrade runt I gamla stan och var uppe på ringmuren och inne I katedralen. 
Stränderna I Eulalia är fulla av sjögräs sedan det förra ovädret och då pratar vi om halvmeter höga drivor som det jobbas med grävmaskiner och lastbilar för att få väck. Sjögräset är annars något som man skall vara rädd om. Det har kommit till hårdare regler runt Balearerna när det gäller hur man får ankra. I vissa vikar får du bara ligga vid speciella bojar som måste bokas innan och annars skall man försöka undvika områden med sjögräs och ankra där det är sandbotten. Vattnet är så klart så det är svårt att missa. Sjögräset Posidonia Oceanica, producerar syre från koldioxid till vattnet och tros även förebygga algblomning. Det är också viktigt att man inte tömmer sina septiktankar direkt ut i havet.
Vi ville korta nästa etapp in till Denia på fastlandet genom att ankra på västsidan av Ibiza.
Sagt och gjort, vi seglade in I en fin vik som enligt alla funderingar borde bli bra. Tyvärr hade vi otur för under natten fick vi problem med att båten rullade I dyningen. Vinden dog ut och båten lade sig på bredsidan. Om vi låg för grunt eller vad det berodde på vet vi inte riktigt. Det blev dåligt med nattsömn och på morgonen seglade vi vidare hit till Denia där vi ligger nu.
Det blev en fin tur och vi såg stora stim med portugisiska örlogsmän och en svärdfisk som hoppade.

Calpe

Fin besök på gång Fin besök på gång

Efter tolv dagar med kraftig vind från ost/nordost (=motvind) I Caleta, så kände vi att nu måste vi vidare om vi skall hinna till Mallorca I tid. Pannkakorna var stekta, äggen kokta och mackorna bredda. Vi var på G för en dygnssegling på 173 distans till Cartagena. Vi hade som vanligt kollat Windy som lovat lagom med vind I rätt riktning och vågor som troligen skulle bråka så nära inpå. Detta var inte någon av deras bättre dagar I att spå väder för vinden blev närmast obefintlig. Fast inte heller emot. 
Det blev 27 timmars motorgång istället med seglen mest hängande som prydnad. Men det flöt på och alldeles innan det blev mörkt på kvällen fick vi oväntat besök. Från ingenstans låg plötsligt en RIB från Aduanes bredvid oss och undrade om dom fick komma ombord. Vad svarar man på det? Absolut sa vi och funderade på om vi hade något Gevalia kaffe att bjuda på. Två killar hoppade ombord och hjälptes åt att fråga ut oss var vi kom ifrån och fylla I lite tullpapper. Sedan gick vi på flykting jakt under däck utan att hitta någon. Alla var nöjda och dom åkte vidare. Bara 30 minuter senare kommer nästa båt förbi, visade sig att civil gardet också ville försäkra sig om att vi inte smugglade flyktingar denna kväll. Dom nöjde sig med att fråga via radio och sedan åkte även dom vidare.
Natten blev lång och stundtals regnig. Fram på morgonen bestämde vi att vi rundar av denna turen och går in till Garrucha istället och tar de sista 50 distansen en annan dag. I hamnen var det gott om plats, så gott om plats att vi genast valde den brygga som hade mest fågelskit, att lägga oss vid. Vi åtgärdade det misstaget efter vi checkat in och hamnade långsides vid en klart renare brygga. Bryggorna var nya men det kändes som om dom inte kommit ikapp med att bygga toa och duschar ännu. Men det som fanns var ok. 
Vi hittade en burk med soldatens ärtsoppa (tack Simon o Hanna) I ett skåp med vår nödproviant och ihop med våra överblivna pannkakor fick vi en toppen middag. Det visade sig att dom skeppar ut gips från Garrucha så på kajen rätt över låg ett större fartyg som lastades och det kom större lastbilar från gipsbrottet var 15e sekund. Helt enorm mängd lastbilar som körde från tidig morgon till sen kväll.

Cartagena i solnedgång Cartagena i solnedgång

Nästa morgon gick vi vidare mot Cartagena och fram på eftermiddagen var vi framme. Vi fick en bra plats och kände av någon anledning direkt att det här verkar vara en trevlig stad. Och det var det, välskött marina och saker att utforska. Träffade några svenska båtar som vi pratade med. En båt som låg där hela tiden och en ensamseglande kille som var på väg till röda havet. Däremot hade katamaranen Alice med Per och Monica gått vidare till Torrevieja dagen innan. 
 
Och dit begav vi oss nästa dag. Vi kände att vi seglar på medans vädret är på vår sida. Vinden var med oss och vi hade en lugn segling förbi enorma fiskodlingar. Strax innan hamnen i Torrevieja brallade det I ordentligt som det ofta gör här I medelhavet på eftermiddagarna. Det gick från 5 sekundmeter till 17 på tio sekunder.
Men vi kom in I hamnen och fick en plats. Sidvind in men efter ett par omtag och ordentligt backande så såg vi, när röken skingrats I hamnen ( våran motor är inte frisk), att vi låg där vi skulle. Lite finare hamn igen med lite högre klass på båtarna och priserna. Det börjar förövrigt bli försäsongs priser I hamnarna nu och det märks. Nästa dag träffade vi Per och Monica som berättade att dom sålt Alice och köpt lägenhet med havsutsikt. Vi fick tittat in I Alice, vilken båt! Och vilka ytor! Dom var mitt I tömmandet av båten och vi tog en tapas lunch ihop inne vid casinot.

Alice Alice

Vi seglade vidare norrut nästa dag och hamnade I en mindre stad som hette El Campello.
En stad som inte stack ut något nämnvärt men vi var runt och hittade lite arkeologiska utgrävningar och en strandpromenad. Affärer och restauranger har inte riktigt kommit igång inför säsongen ännu.
Vi låg inte riktigt bra med båten kändes det och en viss oro I kroppen infann sig inför att vi skulle backa ut från denna trånga plats upp mot vinden med en båt som under en av sina bättre dagar backar som en kratta pga vindrodret. Men ni vet hur det är när man oroar sig, det blir alltid något som missas. Vi släppte förtöjningarna och satsade friskt med backen och bog propellern och yes det här går ju bra. Tyvärr satt el kabeln kvar I elskåpet på bryggan, men den släppte. Marineron som hjälpte oss bara skrattade.

Calpe Calpe

Vi gick vidare mot Calpe som skulle bli vårat avstamp för seglingen över till Balearerna. Även här drog vinden I ordentligt de sista 15 distansen. Vi hade tänkt gå vidare dagen därpå men blev avrådda. Dagen innan hade det blåst 22 sekundmeter och vågorna över var 4-5 meter höga sa marineron som tog emot oss. Han ilade runt mellan bryggorna och hjälpte oss att lägga till på en bra plats. Den första platsen var han inte nöjd med utan vi fick omgående byta till en bättre. 
Vi träffade en svensk båt som var på väg hem via kanalerna genom Europa  efter två år på Kanarieöarna. Även dom stressade på. De för att hinna igenom kanalerna innan det blev för lågt vatten. Dom tipsade om att man kunde gå en stig upp till toppen på den 362 meter höga klippan vi låg under. Sagt å gjort, det blev vårat mål nästa dag. Det blev en ordentlig vandring upp på till en börja anlagda gångvägar. Sedan blev det smalare stigar efter bergssidan med kättingar som man kunde hålla sig I för att inte falla ner. Den sista biten upp till toppen hade till och med varit tuff för en bergsget. Vi kröp och klättrade bitvis på alla fyra. Men upp kom vi och utsikten var fantastisk. Nästan svindlande. Ner gick det något lättare. Fast vi hade träningsvärk flera dagar efter. 
På nedsidan av klippan gick en strandpromenad som vi tog en promenad på och upptäckte att det hängde bergsklättrare långt upp I berget. Det Visade sig att det var klätterleder runt hela berget och det var ingen av dom lättare lederna direkt. Vi stannade I Calpe I fyra nätter och hann även med att släpa med våra strandstolar ner På stranden för lite slappande och läsande. Bada var det inte tal om, 17-18 grader I vattnet.

Caleta de Velez

En av dom snällare macakerna En av dom snällare macakerna

Det blåser ordentligt och åt fel håll just nu och har gjort det sedan Gibraltar.
Västra Medelhavet I ett nötskal kan man säga, blåser det så är det ordentligt och åt fel håll annars stiltje. Vi ligger I Caleta de Velez sedan sju nätter och det blir troligen några till. Lite frustrerande då vi har en tid att passa på Balearerna. Men vi har gjort 270 distans på två veckor och har 350 kvar så det bör gå!
 
I Gibraltar kom vi iväg tidigt och tog första korgen på linbanan upp till toppen av klippan. Fantastisk utsikt hela vägen upp. Kari som inte riktigt gillar höga höjder bet ihop och klarade turen upp utan problem, bra jobbat! Väl uppe luktade det nystädat överallt, berodde nog främst på att personalen förde en ojämn kamp mot alla apor som tog över alla utsiktsplatserna nattetid och använde dom som toalett. Men när vi kom var det städat och fint. Sedan började vandringen utmed från berget. Efter en stund fick vi se dom första aporna som tittade misstänksamt på oss. Det fanns skyltar överallt som informerade om hur man skulle umgås med aporna, inte alls visade det sig. Inte mata eller gå för nära aporna och inte skrika åt dom.  Snarare vara försiktiga med dessa små elaka varelser som hoppar på folk och rånar dem på allt som verkar spännande, alltså allt du har. Vi hade några ryssar som gick framför oss och dom lyckades bryta mot I stort sett alla reglerna per omgående när en av männen ställde sig nära en apa så att de andra kunde ta en bild. Helt plötsligt blev han påhoppad och en flink aphand öppnade dragkedjan på ryggsäcken och norpade allt ätbart. Dessutom skrek mannen som en liten flicka när apan rånade honom. Tre fel av tre möjliga, bra jobbat. Vi gick vidare efter den uppvisningen och tittade in I kanoner och stalagmit grottor. Det var japanska bussturer och pensionärer överallt men vi promenerade vidare neråt och passerade en hängbro som Kari klarade galant trots höjden. Tyvärr var tunnlarna från andra värdkriget stängda eftersom ett stenblock hade släppt från taket och ramlat ner I en av tunnlarna- så den missade vi. Fördelen med att ligga med båten I Queens quay marina är att det är nära till allt vilket gjorde att när vi kommit ner var vi strax I båten igen.

Benalmadena Benalmadena

Vi hade bara blivit lovade tre nätter så nästa morgon gick vi vidare in I medelhavet efter att ha tankat lite billig diesel. Vinden var inte mycket att skriva hem om men vi skull bara till Estepona vilket varsom att gå till Laesö. Vi mäter alla våra seglingar enligt den måttsatsen , som till Laesö, fram å tillbaka till Laesö…… Estepona var en lagom hamn med kajen full av restauranger. 
 
Nu är vi ju I medelhavet så då är det slut på pontoner och nu gäller betongkajer och fasta aktertampar I stället. Helst vill de att man ligger akter mot bryggan men har man en massa skrot I aktern, som vi ett vindroder så går det bra att ligga med fören in.  Funkar bra med fasta tampar men det är inte lite slam och musselodlingar som kommer på däck när man släpar upp tamparna från botten. Det blev inte mycket sett av Estepona för nästa morgon var vi på gång igen och hade siktet inställt på Caleta de Velez. Men som vanligt vred vinden och vi hamnade I Benalmadena istället. Det var en hamn som var det turistigaste som vi hamnat I hittills. Små öar med lägenhets komplex låg mitt I hamnen och allt ringades in av ett köpcentra. Tretton glasskiosker på dussinet, gissa om jag kände mig hemma! Vi tog en extra dag här och fick hittat både en tvättomat och ett supermarket. 
 

Alhambra Alhambra

Men sedan bar det av nästa morgon mot Caleta de Velez där vi ligger nu. En billig och bra hamn som är någorlunda skyddad för nu går det förbi en hel del kraftiga fronter med mycket vind. Vi passade på att hyra bil och körde upp I bergen och hamnade som dom säger I på spåret hos söt tjej från Göteborg . Granada såklart. Tanken var att vi skulle besöka Alhambra som är ett Moriskt palats och borgområde från 1400 talet. Visade sig dock att man skulle ha bokat biljetterna för flera månader sedan, hade inte vi gjort. Så det blev en vandring runt på utsidan istället. Eftersom vi inte var dom enda som missat den lilla detaljen med biljettbokning var det minst lika mycket folk som gick runt på utsidan som insidan. Det blev en trevlig tur runt området och ner I den gamla delen av Granada. På vägen hem passade vi på att handla på diverse varuhus nu när vi hade bil. Det enda vi gick bet på var att hitta någonstans där man kunde fylla våran svenska gasolflaska. Det får bli ett senare problem.
 

En nöjd Sten En nöjd Sten

Cyklarna har kommit fram igen och vi har trampat runt efter strandpromenaden och hittat supermarkets och glassaffärer. I lördags var det marknad längs huvudgatan och vi vandrade omkring och fick handlat lite frukt. Vi hittade mango och ett kilo jordgubbar som kostade 1,45€.
Dom var helt ok I smaken. Senare på dagen var det fullt ös på kajen med ett band som hette Honky tonk cats som spelade Rolling stones låtar från 13-17:00 utanför en liten resturang. Det var knökfullt med folk men vi fick varsin öl och stol och kunde bevittna det hela en stund. Dom var duktiga!!!
På söndagen blev det fixat lite med båten och kopplat av. Det regnar av och till men under vårat doghouse är det gott. 
 
Igår måndag gav vi oss ut på en långtur med våra cyklar öster ut. Vi tänkte att vi cyklar på en bit efter kusten till vi känner oss nöjda. Det blev en tur på bitvis trafikerad kustväg men mestadels strandpromenader. Det tog en stund innan vi blev nöjda och vi hamnade tillslut I Nerja som ligger ca 19 km bort. Kan tyckas att 19 km är väl inget? Jo på våra cyklar är det en bedrift. Med dom små hjulen och hårda sadlarna är det stordåd. Men vi hade med fika som vi intog I skuggan på stranden.
Vi hade även spanat in ett ställe som serverade churros och glass så där stannade vi på vägen tillbaka. Nöjda och trötta kom vi tillbaka till båten på eftermiddagen
 

Gibraltar

Dyrt  blev det Dyrt blev det

Nu har det gått elva dagar sedan vi lämnade Lagos.
Fyr tillståndet som man skall ha här I Portugal slapp vi visa under de sista seglingarna mot Spanien .
Vi hade ingen aning om att man behövde betala en avgift när man seglar I Portugal och att man skall gå till hamnpolisen och ordna det I första hamn. Det fick vi berättat för oss I Lagos och det var tydligen inte så hård kontroll på västkusten men desto hårdare längs Algarve kusten.
Nu säger säkert någon som seglat I Portugal att det är ju bara frågan om 2 € för sex månader och det var det fram till November. Nu kostar det 70 € istället för samma papper och vi kände att det var väl lite saftigt för våra 70 distans som vi hade kvar till Spanien. Men vi betalde tillslut ändå eftersom det även tillkommit en straffavgift på minst 700 € om man inte har pappret. Lite oklart summan men inte värt att riskera. 
Tiden går fort och vi har kommit en bra bit på vägen mot Palma på Mallorca. 
Just nu ligger vi I Gibraltar och väntar in lite lagom väder och vind åt någorlunda rätt håll

Delar av den lokala fiskeflottan Delar av den lokala fiskeflottan

Vi låg två nätter På Isla de Canela I väntan på ett oväder att dra förbi innan vi kunde kasta loss och segla mot Mazagon som visade sig vara en lugn och fridfull hamn. Vi är I stort sett ensamma som gästbåt I hamnarna. Det blev en promenad I byn och vi hittade några mataffärer som öppnade tillslut. Det här med siesta stängt på dagen har man kommit ifrån de sista månaderna.
 
Vädret höll I sig och nästa dag kryssade vi oss fram bland alla fiskeredskap söderut. En del var bara utmärkta med små drickaflaskor eller sköljmedelsflaskor! På eftermiddagen fram till Cádiz där vi blev glatt mottagna på hamnkontoret. Vi blev snabbt informerade om att det var karneval på gång hela helgen I stan så vi hade kommit perfekt tyckte hamnkapten. Vi var nog minst fem gästbåtar I denna hamnen. Ingen trängsel här heller.

Allsång på gång Allsång på gång

Nästa morgon promenerade vi in efter hamnpromenaden och såg hur busslast efter busslast tömdes av på kajen med utklädda och lindrigt nyktra karnevalsbesökare. Hade man inget annat så hade man peruk och rött läppstift eller ett diadem I håret. Det gick bra ytan något också. Det var fullt drag I hela staden med feststämning I varje gränd. Vagnar med körer och musiker drogs runt med traktorer genom stan och gjorde stopp och drog av några låtar här å var. Detta pågick hela dagen och framåt natten sköts det av ett stort fyrverkeri.

Var är tjurarna? Var är tjurarna?

Vi hade en plan att komma iväg till Sevilla över dagen så nästa morgon tog vi våra frukost mackor I ryggsäcken och vandrade iväg mot tågstationen tidigt på morgonen. Det var bara vi och några vilsekomna karnevalsbesökare som var ute. De sistnämnda var troligen inte tillräckligt nyktra för att hitta hem. Även renhållningsarbetarna var vakna och stod och slet sina hår inför alla bråte med flaskor och sopor som konfetti, som låg kvar efter nattens festande.
Tåget tog 95 minuter och vi landade mitt I Sevilla. Efter att vi fått en karta på turistbyrån navigerade vi oss mot sevärdheterna och turiststråken. Det blev en varm och trevlig dag med bla. besök I den stora katedralen och vid tjurfäktningsarenan. Framåt sena eftermiddagen tog vi tåget hem till vår lilla båt igen och nu var det städat på gatorna igen men kvällens karneval var igång så det såg nog lika dant ut igen till morgonen. Vi var aldrig uppe och tittade för nästa morgon seglade vi vidare mot Barbate.

Veckans plast Veckans plast

På väg dit rundades fyren Trafalgar och det varnades för tide rips på sjökortet. Vi kom vid slack och lagom lite vind så det var bara som en kokande gryta. I fredags mötte vi en schweizare I katamaran som var helt förfärad över deras passage tidigare på dagen. De hade väl vind med och ström emot- en kombination som ännu måste tas hänsyn till.  är en lagom liten hamn på ett lagom avstånd för att man skulle kunna planera för strömmar och vind när man skall gå in I medelhavet. Återigen var det närmast tomt bland gästbåtarna. Desto mer fart på kajen där det tydligen tillhörde att man skulle gå från staden och ut till gästhamnen och runda ut på alla pirar innan man går han igen. Det var folk från morgon till kväll som gick förbi på kajen. Vi tog en vilodag I väntan på västlig vind. Det blev en promenad på stranden med veckans plastplockning och lite fixande I båten. Vi hittade en bra supermarket och fick bunkrat upp oss på en trevlig ostsort vi hittat. Inte direkt kvibille cheddarost men den fungerar.

Gibraltar Gibraltar

Högvattnet I Gibraltar låg hel fel I tid men vi skulle ha plattläns igenom sundet hade vi kollat så strax före 8:00 seglade vi iväg. Tanken var att vi skulle få medström de första 3-4 timmarna och vara framme någon gång vid 16:00. Det stämde dåligt kan jag säga, vi fick medström fram till det var 5 distans kvar och plattlänsen ihop med medström gjorde att vi bitvis hade 10 knop genom sundet. Nu hade vi land på båda sidor om oss. Vi ser över till Marocko. Ovant men häftigt! När klockan var 13:00 låg vi förtöjda iI Queensway quay marina I fullt solsken och var lovade tre nätter. Ständigt fullbokat I denna hamnen. Våran bimini kom till användning för första gången. Vi hann reka för dagens tur upp på klippan men I morse insåg vi att vädret inte var något vidare för en tur med linbanan upp. Den var stängd eftersom det blåser kraftigt och ett regnmoln hänger över klippan. Aporna får vänta tills imorgon. Så vi har en lugn dag idag utan några större åtagande. Besök hos the chandler och mataffären samt kvarteren inne I stan. 

Lagos 3

Nya fästet Nya fästet

Nu är vi iväg igen.
Tro det eller ej men alla sakerna kom som dom skulle. Fästet I rostfritt som vi beställde passade helt exakt som det skulle och autopiloten blev färdiginstallerad. Även vårt fäste till förstaget kom tillbaka från blästring om än lite dyrt. Dom ville ha 460 euro vilket jag förklarade logiken I att det inte fungerar så. Det tar inte 8 timmar att blästra en liten metallbit. Det blev två timmar jag fick betala för tillslut. Och då fick vi ändå slipa lite till innan vi var nöjda.  Sedan blev det målning I flera lager innan vi kunde skruva fast den I däck och koppla på förstaget igen. Det blev även en bit av en skärbräda fastlimmad för att skydda den mot ankarkättingen. När vi ändå var I fören av båten blev även den sista biten av däcksmatta lagd så nu är även det jobbet klart.
Bågen till biminin fick vi hämta hos segelmakaren som så snällt hjälpte oss att bocka ett rör. Så vi passade in och mallade hela biminin under en dag och sedan klippte och sydde Kari I tre dagar. Och se där! Nuhar vi en bimini. Den blev toppen bra och vi känner oss nöjda. Vi skojar om att nu är symaskinen intjänad.

Tack blommor Tack blommor

Det var inte mycket förutom att jobba som hände dom sista två veckorna I Lagos. Vi kände till och med att vi inte hann med att vara lediga på sista onsdagen för att vandra, så ni förstår vilka hårda veckor det blev. Men söndag eftermiddag var vi klara för att checka ut och flytta båten till servicebryggan så vi kunde komma iväg någorlunda tidigt måndag morgon. Det var många som kom vägen förbi och önskade trevlig resa. Nu förstår vi varför Lagos kallas ”klisterhamnen” för det var inte lätt att lämna den hamnen efter att ha umgåtts med så många trevliga personer och alla aktiviteter.

Isla de Canela i oväder Isla de Canela i oväder

Men måndag morgon 8:00 släppte vi förtöjningarna och körde ut från Lagos, det var platt vatten och ingen vind så vi fick gjort dom sista inställningarna av vår autopilot som vi skulle.
Det blev en kort tur på 27 distans till Vilamoura som visade sig vara en ordentligt lyxig hamn med fina butiker, restauranger och glassbarer runt hela hamnen. Där låg inte många segelbåtar men desto mer stora motorbåtar. Toaletter och duschar var dom finaste vi sett på denna resan.
För att inte tala om glassen, jag fick köpt en stor glass som tillslut såg ut som en blomma innan jag satte tungan till och förstörde skapelsen.
Det blev en natt och sedan var vi iväg igen och tog oss dom 45 distansen till Spanien och Isla de Canelas. Vi misstänkte att dom stängde 18:00 I receptionen men vi skulle vara framme med 5 minuter tillgodo tänkte vi. Men icke, på vägen kom vi på att vi bytte tidszon när vi kom in I Spanien.
Så det blev att ropa upp hamnen och säga att vi var på G så dom stannade kvar en stund till och 18:20 låg vi vid väntepontonen. Vi är nog dom enda gästerna I hamnen och det är verkligen försäsong så det mesta är stängt I detta turistparadis som de kallar marina, golf and beach resort. 

Lagos 2

Det är bråda tider med att få färdigt alla saker på våran ”to do” lista inför kommande säsong.
För vi har fått en datum när vi skall vara på Palma de Mallorca och möta barnen med respektive, nämligen 15 april. Så vi får försöka segla vidare från Lagos I början av mars, alltså om en månad för att vi skall ha sex veckor på oss och inte behöva stressa.
Kari håller på att tillverka ett överdrag till pontonerna på gummibåten för att skydda den från solen. Det tog en dag att göra mallarna och en dag att klippa till kapellväven och förstärkningarna I pvc. Kommer att bli fantastiskt fint när det blir klart.
Sten håller på med att installera autopiloten och det har varit ett mätande och svetsande I flera dagar men nu ser även det ut att bli bra. Nu väntar vi bara på ett rostfritt fäste som skall sitta fast på roderkvadranten . Även där har det mallats så idag tog vi tåget till Portimao för att leta upp en verkstad som jobbar med rostfritt. Det blev en lång promenad efter Google map som tillslut tog slut på en liten väg in på en apelsinodling. Där passerades vi av en bil som stannade och likt Kristian Luuk frågade: Vart är ni på väg? Men inga filmer I värden fanns till hjälp här, men efter lite teckenspråk och Portugisiska (från mannen I bilen) så kom vi fram till att det närbelägna industriområdet var vårt mål. Så vi fick runda området och efter en liten vandring till kom vi rätt. Väl där fick vi hjälp av en ung kille som kunde engelska med att förklara hur vi tänkt. Det skulle inte vara några problem och dom återkommer om priset I morgon. Vi fick även handlat mer plywood och frigolit på byggshopen till taket på båten innan vi trötta kunde ta tåget hem igen.
Vi inser att vi inte kommer hinna bli klara med allt på listan men det är väl så det är, sist vi stämde av mot listan insåg vi att vi hade gjort jätte mycket men knappt något från listan. 
Eftersom våran paket från England äntligen har kommit så blir det justering av ventiler och byte av termostat på motorn de kommande dagar. Det sistnämnda kräver som allt som är Engelskt att men river halva motorn för att komma åt. Kommer troligen att få ångra detta byte framöver men det har varit lite si och så med motor tempen sedan vi köpte båten.
Vi har även ett paket på väg från Asperö handels med delar till vår bimini som vi tänker sy innan vi seglar vidare. Paketet är någonstans I Tyskland just nu och vi håller tummarna för att det snart skall komma fram hit.

Färdig båt Färdig båt

Nu någon vecka senare ser vi resultaten. Motorn är servad men vi väntar fortfarande på vår rostfria del till autopiloten, borde vara klar på måndag. Vi har äntligen tagit tag I fästet I däck till förstaget som har sett ut som en rostklump I flera år nu. Visade sig att bultarna nästan gick att ta med fingerkraft (man blir mörkrädd) så det var inga problem att lossa. Nu är fästet iväg på blästring och det skall vara klart på måndag så vi kan måla det. Kari har slipat rost och målat där fästet skall sitta och det blir toppen. Vi håller även på med att malla för vår nya bimini, eller ja, det visade sig att fästena som vi väntat på inte alls var rätt storlek (för stora) så den lokala segelmakaren lovade att lägga en liten bockning på ena bågen för att lösa problemet. Blir klart på måndag. Så nu säger vi,- I morgon är det måndag, Yippie!! Vindrodret som gick lite trögt och som skulle plockas isär fick bada I havet I ett dygn för att sedan spolas av med färskvatten (tillverkarens tips) och sedan gick det hur lätt som helst att lea upp det. Sen var det bara att skruva fast det på aktern igen och då var det min tur att bada, dock inte ett dygn, men på med dykutrustningen för att hämta den bult som jag tappade.
Även ankarspelet väntar vi delar till, kommer inte på måndag. Det blev något strul med kättingen I Spanien så axeln blev skev. Skyddet över gummibåten är färdigt och är nu den finaste I hela marinan.
Vi sitter inte och slappar som ni ser. Som tur var har vi våran vandring på onsdagarna som bryter av jobbandet och vädret blir bara bättre för varje dag. Det finns en mycket giftig tusenfoting, catepillar lepodeira, som bygger bo I barrträd och förökar sig just nu så det blir vandringar på ställen som skall vara säkra för hundarna dessa veckor till krypen är borta igen. Idag är det söndag och brödbak. Lite vila också I väntan på måndagen då allt ska ske!

Lagos

Veckorna här I Lagos rullar på I rask takt med yoga på måndag och fredag för Kari och simning för Sten samt vandring på onsdagarna. Där emellan jobbar vi med båten och försöker beta av punkter på våran långa To do lista.
Vi hade bestämt oss för att byta ut vår septiktank under vintern och en ny var beställd så det var bara att slänga ut den gamla. Vi hade passat på att tömma tanken vid pumpen när vi kom till Lagos och nu skulle bara den tomma tanken ut, trodde jag ja. Efter att alla kopplingar vara lossade var det bara att lyfta ut den men just som jag lyfte den från slangen insåg jag att tanken snarare var full och att det stod en 38mm tjock stråle ut I botten på tanken. Snabbt under med en hand och ropa på Kari som fick komma med hinkar för att inte 40 liter gott å iblandat från toan skulle  hamna I kölsvinet.
Därefter vidtog sanering av hela båten innan vi kände att nu är det rent.
Den nya tanken har kommit på plats nu och allt är återinstallerat och tryck testat, nu är det tätt.
Det har även kommit upp en hylla både under och över bänken.
Båten blir målad på utsidan också med minst sex lager färg. Precis så vi blev lärda att holländarna gör. Nu attan hoppas vi på att hålla rosten på avstånd. 

Någonstans på Biscaya kom vi på att det vore trevligt att kanske fira jul med barnen och efter det blev det snabbt beställt flyg från Faro till Göteborg. Nu var det äntligen dax!
För att komma till flygplatsen på morgonen hyrde vi bil på Luz cars I tre dagar och avlämning på flygplatsen I Faro. Det blev några fixa grejor dagar när vi ändå hade bil. Vi fick både hämtat färg till båten I Portimão och köpt några plywood skivor till hyllor. Även Ikea hamnad vi på och bunkrade pepparkakor och glögg. Tanken var att vi även skulle åka på utflykt men någon spännande bakterie även den upphämtad på Ikea fixad en magsjuka på vissa I besättningen (läs Sten) så det blev inte så mycket med det.
Men till flyget kom vi som vi skulle och slapp även att betala för våran väska hem.
Från början tänkte vi inte haft någon väska med men tänkte att vårt fina portvin från Churchills I Porto nog skulle må bättre hemma I Sverige. Sedan hade vi några pilot books över biscaya och Portugal som vi lånat av Tindra som även dom kunde lämnas tillbaka när vi ändå hade plats.. Och så fortsatte det, det blev fullt lass hem.
I Göteborg var det kallt, men vad gjorde det? Vi fick träffa barnen och fira jul med familjen och släkten på juldagen.
Det blev besök på Marstrand och lämna böcker ombord på Tindra som ligger I vinterhamn där och en tur till våra vänner I Marbäck. Ett besök på Donsö blev det även och det var trevligt att träffa allihop på det gamla jobbet. Dom spelade starwars introt på högsta volym och filmade när jag kom in I huset. 
Vi hade en lång lista med saker som skulle ordnas hemma och vi hann med allt utan problem. Även det nya körkortet och nya skor kom som det skulle med posten. Vi insåg rätt så omgående att vi nog skulle behöva ta med en stor väska tillbaka ner till Lagos med det vi behövde köpa med oss. Det visade sig att den till slut vägde 34 kg färdigpackad så det fick bli två väskor när vi var klara.
Det blev till och med tillfälle att äta säsongens första semla innan dagen för återresa kom och vi fick en fin flygning ”hem” till vår lilla båt. Vi landade sent I Faro och hade bokat hotellrum vid flygplatsen. Nästa morgon tog vi lokaltåget till Lagos och det kändes skönt att slappa I båten och promenera barfota I sanden på stranden igen.

Vädret här I Lagos är bra med 20 grader på dagen men det är klart och kallt på nätterna.
Hittills  har vi även haft uppehåll nästan alla onsdagar när vi har varit ute och vandrat ihop med engelsk kolonin. Det brukar vara 10-14 km vandring på olika vägar och stigar som sedan avslutas med gemensam middag på kvällen på någon av restaurangerna här I hamnen till happy hour priser.
 
En kväll var vi på fado på en resturang borta vid stranden ihop med Karin och Erling på Nike.
Det blev en trevlig kväll med god mat och musik. Det finns tydligen två olika typer av fado, en lite klagofylld typ som kommer från Lissabon och en lite gladare från Coimbra. Vi fick höra den gladare och nu håller vi tummarna för att det är likadant på lördag när vi skall iväg igen ihop med tre andra båtar.

Vi har en liten fransk hippie båt några pontoner bort där storken var och lämnade av en liten pojke för några veckor sedan. Det vimlar av storkbon omkring hamnen så yes, vi tror på storken. En kompis till mamman hjälpte till med förlossningen I båten och det verkar som allt gick som det skulle fram till efter några efter när dom gick till polisen och ville registrera barnet. Då höll polisen på att gripa dom för kidnappning av spädbarn. Fanns ju inte någon barnmorska som hade skrivit på något intyg om födseln. Men det löste nog sig för dom är kvar I sin båt.

Det börjar bli grönt överallt och det blommar hej vilt på marken och I träden. Mandelträden blommar och även löven börjar komma på dem. Tydligen omvänd ordning där.
 
Vi har bytt plats till andra sidan av E-pontonen och nu har vi solen in I sittbrunnen hela dagen. Detta gjorde att vi kunde sitta ute mer än två timmar mer om dagen. Vi fick även lä från den kalla nordanvinden.
 
Det jobbas friskt med att montera den nya autopiloten I båten så svetsen har kommit fram. Hoppas att resultatet blir lika bra som jag ser framför mig I mina dagdrömmar. Lite trixigt att få fast drivenheten men vi tror att vi hittat lösningen. Och tur är det för vårt Windpilot vindroder har inte riktigt fungerat som vi räknade med. Troligen någon liten justering som behövs tänker vi så vi skickad ett Mail med några foton till tillverkaren I Tyskland för tips. Svaret blev att vi hade monterat helt fel och att båten troligen skulle sjunka om vi gav oss ut på öppet vatten med den installationen. Efter några foton till och lite förklaring varför det sitter som det gör svarade han okay då, ni har väl gjort rätt efter dom förutsättningar ni har men det bästa hade varit om ni hört av er innan ni monterade och helst köpt en annan ny modell från honom istället.
 
Men idag är det söndag med avkoppling och brödbak. Vi fick med oss surdeg när vi var I Sverige senast så för andra söndagen I rad blir det surdegsbröd. 

Cascais till Lagos

Så kom vi äntligen iväg! Vi kände att vädret inte gick mot det bättre utan att hösten var på väg och att det vore bra om vi kom lite söderöver igen. Inte för att vi var direkt missnöjda över att vara i Cascais, tvärt om. Det var en hamn som kändes bra om än lite dyr, men 19 dagar var tillräckligt. Det blev en lucka på något dygn när vinden inte blåste från syd och vi tog den. Vi bestämde oss för att ta en dygnssegling på ca 140 distans direkt till Lagos eftersom vinden skulle ge oss plattläns hela vägen ner till fyren på udden där vi skulle svänga runt och halvvind sista 15 distansen. Vi har varit försiktiga med att segla nattetid här i Portugal eftersom det är fiskeredskap överallt och det är snudd på hopplöst att se dem till och med på dagtid. Men sträckan vi nu plottade skulle mestadels gå över djup på ca 300-400 meter och det är inga portugisiska fiskare som är pigga på att dra upp nät och burar från de djupen, alltså lugn. Vi checkade ut från marinan vid nio och satte segel i den nordliga vinden, eller vad nu? Den svaga vind som blåste kom inte från nord i alla fall. Det blev motorgång i en timma och sedan rättade det till sig och vi kunde spira ut både genuan och storseglet. Det blev en trevlig segling i den ökande vinden och efter ett par rev fram å bak tuffade vi på. Vi hade laddat med varma kläder om det skulle bli kallt framåt kvällen - bara ut i fall. Gissa om dom kom till användning. Det slutade med att jag (Sten) hade dubbla underställ och vindtröja på överkroppen och dubbla underställ och fleecebyxor på underkroppen. Över detta mitt stora HPX sjöställ och ändå frös jag! Kari låg inte långt efter i klädval. Det blev en stjärnklar natt och vi seglade med bara storsegel fram till gryningen när vi rundade udden och släppte ut genuan sista biten mot Lagos. Vi lade till vid inchecknings bryggan strax efter tio och fick en plats på E-bryggan i väntan på att vår vinterplats blir ledig från 1/12, som vi var inbokade från. Men vi ligger nog kvar på denna platsen istället, den andra var bara några platser längre in på samma brygga. Vi passade även på att fylla på bränsle och tömma toatanken inför vintern. På bryggan blev vi välkomnade av Erling på Nike som vi senast träffade i Holland när vi gick i kanalerna ihop några dagar. Dom ligger här över vintern även dom. Efter vi lagt till och fikat tog vi en liten tur runt centrum bara för att lea upp våra kroppar och hålla oss vakna för vi var inte direkt pigga efter nattseglingen. Det hade varit svårt att sova i sjögången. Det blev strandpromenaden bort och en bit på stranden. Här är många svenskar som köpt lägenheter märker man eftersom var och varannan man möter på stan pratar svenska. Men nu är vi här. Gott om tyskar, belgare och engelsmän också och hittills fem svenska båtar.
Vill man så finns det aktiviteter nästan varje dag. Det är allt från yoga, vandringsturer, linedance, bridge, mahjong och språkkurs. Det är communityn som ordnar dem. Vi har hängt med på vandringstur på onsdagar och Kari går på yogan måndag och fredag. När Kari är på Yoga så joggar Sten på stranden och tränar lite styrka.

På vandringen var vi femton personer som tog bussen ett par mil in i landet till en mindre by och mötte upp ytterligare femton glada vandrare med och utan hundar. Man får inte ha med sig hund på bussen så hundägare får åka bil. Det blev en vandring på 9 km runt en nationalpark på grusvägar som tog oss förbi en massa statyer som en konstnär ställt ut i och omkring sin trädgård innan vi åter var tillbaka i byn. Konstnären hade nog rökt på ordentligt när han skapade flera av statyerna eller haft extra god fantasi. Hela byn hade lite hippiekänsla över sig och vi såg flera övervintrade hippies. I byn var vi förbokade på en liten restaurang för lunch innan vi tog bussen hem igen. 

Annars promenerar vi varje dag och har plockat plast tre gånger redan på stranden. Vi har även börjat med våra vinterarbeten på båten så som att bygga om avloppssystemet på toan och en ny tank har kommit som skall monteras in. Joel på Viking Yachting har även skickat en autopilot som kommer på tisdag och den skall monteras för att vi skall slippa handstyra i alla lägen. Listan är diger men vi tar några punkter varje vecka. 
Men värmen verkar att hålla sig undan nu. Skiner solen är det behagligt men nattetid rasar tempen och rekordet var 7 grader i fredags när vi vaknade och skulle iväg på våra aktiviteter. Så vi kör med el fläkten och skorstenen till diesel kaminen är monterad så vi kan köra den en stund på kvällarna. Men vi har det toppen annars och saknar inte kyla och snö. Nu blir det ändå så att vi tar en tur hem till Sverige i två veckor över jul för att fira med våra kära barn. Vi flyger 14/12 och tillbaka 28/12. Det skall bli trevligt. Idag söndag regnar det så det är fria aktiviteter med fika, symaskins arbete (lagning av kapell och överdrag samt hemsidans uppdatering som gäller. Men vi hann med våra 10000 steg innan regnet kom.

Cascais

Det blev ett lite längre stopp här i Cascais än vad vi trodde från början. Dels för att vindarna antingen har varit för hårda eller från fel håll, och dels för att vi trivs bra i marinan och kopplar av inför sista sträckan ner mot vår vinterhamn i Lagos. Vi har snart legat här i 14 dagar och som vindarna blåser blir det troligen några dagar till. Vi har varit inne i Lissabon med tåget två gånger under tiden och vandrat runt. Kändes som en lite krånglig stad att hitta i och känslan är att gratiskartorna som man får på turistbyrån endast fungerar om man tar sig runt med hop on-hop off bussar och spårvagnar. Men vi har promenerat upp och ner för alla åtta kullarna som Lissabon består av och hittat alla turistfällorna. Specialspårvagnar som klättrar i branta backar och gamla hissar som gör transporten upp och ner för kullarna mer behaglig. Men vi har promenerat istället och hittat Starbucks för gott kaffe och fika. Alldeles nere vid stationen hittade vi en stor matmarknad med en massa olika restauranger och med långbord i mitten där man sedan slog sig ner med sin mat. Vi hittade de lokala vaniljbakelserna Nata och köpte med oss hem. Vi hittade även en el butik som hade enfas 32A kontakter till landströmmen på bryggan. Så nu har vi en egen adapter mellan 16-32A uttagen och slipper lägga 50 euro i deposition i hamnarna för att låna. Det märks att det är höstlov i Sverige för det är väldigt många svenska familjer överallt i Lissabon. En kul sak är att när vi sökte på webben om vad man skulle se i Lissabon stod det att man skulle åka till Sintra (har vi varit) och åka till Cascais (där bor vi) först bland förslagen, så vi kände oss ändå i fas med alla borde. 

Senaste nyheter

Foto Imagin Foto Imagin

Det har även blivit ett nytt besök på den lokala restaurangen med grillspetten ihop med besättningarna på Akka och Imagine och det blev en sen natt/tidig morgon för flera efter olika sittningar efteråt i båtarna. 
Vi har funderat på att kanske investera i en autopilot till båten och det visade sig att Patrik på Akka precis hade beställt en från Sverige och under veckan har dom bytt ut den gamla. Perfekt läge att kolla på plats hur sakerna ser ut och hur dom eventuellt skulle kunna passa i våran båt.

Igår bestämde vi oss för att ta en liten roadtrip upp till Nazare´som vi kände att vi passerade lite väl fort på vägen ner. Vi hade ju ett blåsväder på gång och stannande bara en natt. Sagt och gjort, vi hyrde en bil och körde dom femton milen norröver och fick en toppendag uppe på klippan där vi besökte fyren där det ibland kan rulla in trettio meter höga vågor och där det anordnas big-wave surftävlingar. Tyvärr var det inga monstervågor när vi var där men dom var helt klart stora. Det grundar tydligen upp från 200 meters djup till 20 meter genom en canyon in mot fyren och det skapar perfekta förhållande för monstervågor. Helst ska vinden komma från NNV.
Det blåste bra och en heltokig skärmflygare hade bestämt sig för att starta på en liten yta vid en parkering ivrigt påhejad av två filmteam. Gick nog inte som planerat utan han blåste direkt i starten upp, bakåt och kraschade tre våningar upp på ett hustak innan kyrkan. Som sagt inte den vassaste kniven i lådan. 
Vi körde ner till strandpromenaden och picknickade på det vi hade med oss och Kari fotade vågor, båtar och några gamla tanter som sålde torkad fisk. 
På vägen hem stannade vi i O´bidos, som är en gammal medeltida stad som omges av en ringmur och har en fin akvedukt som en gång i tiden ledde in vatten från bergen. Vi strosade runt tills regnet jagade oss tillbaka till bilen.

Povoa Da varzim till Cascais

Vi bestämde oss för att segla vidare söderöver. Det kändes långt att segla direkt till Figuriera da Foz så vi bestämde oss för att ta en kort tur till Porto för att korta av lite. Vi hade ju tagit tåget in två gånger men tänkte att någon dag till kan vi nog fördriva. Sagt och gjort, vi seglade dit och blev mötta i hamninloppet av en kille som guidade oss in till en plats, välkomnade oss och tog emot förtöjningarna. Alltid lika trevligt. I receptionen fick vi en kanongenomgång på vad som fanns att se och vad som ingick i vistelsen på marinan, och det var en hel del visade det sig. Det första fick vi redan nästa morgon. Vid åtta tiden hördes tassande steg vid båten och när vi en stund senare tittade upp i sittbrunnen låg där fyra nybakade frallor i en påse. Ingick varje dag. Sedan på förmiddagen behövde vi handla och då meddelade vi det till receptionen som på fem minuter fixade fram en gratis übertaxi som körde oss till ett stort varuhus som marinan hade en deal med. Väl där anmälde vi oss i informationen och bokade upp returresan som även den var gratis. I en av de elva våningarna fanns en mycket välfylld livsmedelshall som hade allt vi behövde och en hel del till. Sedan kollade vi in de andra tio våningarna med lyxbutiker och allt annat man inte behöver i en båt. Två minuter innan utsatt tid var vi vid informationen och blev hämtade av en chaufför som körde ner oss till marinan igen. Marinan hade även en deal med Churchills, en av portvins tillverkarna dit man kunde gå och få en 30 minuters guidad tur och provsmaka. Vi kände väl att det har vi ju redan testat och det var väl inget märkvärdigt. Men nästa dag bestämde vi oss för att ändå testa. Marinan ringde och bokade in oss till 13:30. De tog 45 minuter att vandra dit så vi var tidiga och tänkta att vi går in och väntar. Vi kom in i som det såg ut en liten restaurang på andra våningen i ett gammalt stenhus och blev genast mottagna av en kvinna som bad oss slå oss ner vid ett bord. Genast kom det fram varsitt vinglas med en lite vin i och sedan fick vi information om detta vin. Flaskan på bordet så vi kunde läsa informationen även på den. När vi smuttat lite på den upprepades proceduren med ytterligare ett vinglas med en annan sorts vin. Efter detta kom det in ett torrt portvin som tydligen skulle serveras kallt och som aperitif gärna ihop med oliver eller något salt- så in kom även ett fat med salta kex. Vid det här laget var vi mer än nöjda med vad vi fått uppleva och nu var det flera bord som hade gäster. Då var det dags för rundvisningen och det blev en guidad tur runt i olika lokaler där vi fick se hur portvinet lagras och bildspel om hur det framställdes. Druvorna kom från egna vingårdar in åt Douro dalen och sedan efter skörden fottrampades druvorna. Det var sex enögda zigenare som trampade fram och tillbaka i två timmar. Tydligen hade dessa zigenare en speciell sorts fotsvamp som gav den speciella smaken vid jäsningen.  Nä, jag bara luras. Men det krävdes sex personer som trampade runt i ett stenkar i två timmar för att det skulle bli rätt och dom var barfota. Det slet tydligen hårt på fötterna. De berättade även att vissa årgångar var exceptionellt bra och kunde då lagras hur länge som helst. Det krävdes en sommar med lagom mycket sol och lagom mycket nederbörd. Var väl ungefär sju årgångar på trettio år. De fick kallas vintage port och var exklusiv. Sedan var guidningen klar, men då var det tillbaka ut till vårat bord igen där våra glas och flaskor stod kvar. Nu kom det in två olika sorters portvin efter varandra och även nu följde en presentation av varje flaska och glas av guiden. Smakade fantastiskt. Folk började droppa av men vi satt och funderade på att kanske köpa med en flaska Tawny. Vi frågade hur länge det gick att lagra en flaska. Fem år var svaret. Vår fråga resulterade i att de kom in med ytterligare en flaska, denna gång en vintage från 2016 som var den senaste exklusiva årgången. Smaken var ännu bättre, så när vi gick ut hade vi en 2016 i en fin trälåda med oss. Vi var väldigt glada att vi gick på denna guidade tur som skulle ta 30 minuter men som i själva verket tog 2 timmar. Som tur var hade vi stadiga skor på fötterna, det blev ju några glas och vandringen hem till båten gick bra.

Eftersom vi skulle segla tidigt nästa morgon så betalade vi hamnavgiften och det visade sig att nattvakten kunde lämna tillbaka vår deposition för passerkortet nästa morgon. Vid 7:15 blir bra sa vi och mycket riktigt så stod vakten där så vi kunde segla någon minut senare.
Det blev en blandad segling till Figureira da Foz. De 70 distansen gick på elva timmar med 15 s/m i byarna till 1 s/m och motorgång. Väl i hamn möttes vi av ett par på den danska båten Pani Jensen som vi träffat på flera gånger längs vägen ända sedan Dunkirk. Dom hade legat här i två veckor nu eftersom ett par ventiler i topplocket hade bränt och toppen fick renoveras. Tyvärr har strömmen försvunnet på verkstaden efter stormen så toppen väntar på renovering. Vi reagerade på att det var glassplitter överallt på trottoarerna och gatorna men det visade sig att flera väntkurer och rutor på uteserveringar hade krossats i stormen. Tak hade blåst av från hus och båtar i marinan hade slitit sig.

Nästa dag tog vi tåget upp till Aveiro och efter järnvägen kunde vi se massor av stormskador. Vi vandrade runt i Aveiro och fikade på en uteservering men det kändes väldigt turistiskt och tillrättalagt med kanalerna och båtarna som körde guidade turer och slogs om de turister som kom förbi. Vi åkte tillbaka till Figureira och slappade i båten och förberedde för att segla vidare söderöver och hinna ner till Cascais utanför Lissabon innan nästa oväder skulle komma in mot Portugal till helgen. Men än så länge hade vi flera dagar till dess.

Nästa dag när vi rev av lappen på almanackan stod det tisdag och vi kastade loss och la oss att vänta vid receptions/tank pontonen. Killen där tog sovmorgon och ramlade in en halvtimma efter han skulle öppna så vi hann tanka innan. Vi skulle inte så långt, ca 42 distans så det gjorde inget att vi blev lite sena. Vi kryssade oss fram mellan fiskenät och flaggor innan vi kom ut på 40 meters linjen där det oftast inte är så mycket fiskeredskap. En och annan fiskebåt låg där och efter en stund blev vi passerade av en som la ut nät 200 meter på vår styrbord men det var lugnt. Helt plötsligt svänger han babord i en båge och passerar framför oss medans han fortfarande lägger ut nät. Det blev lätt panik innan vi insåg att nätet borde sjunka innan vi passerade över och det stämde, det var lugnt. Portugisiska fiskare är sjövilda tydligen.
Fram på eftermiddagen kom vi in i hamnen i Nazare men det visade sig att det var fullt i den privata hamnen men vi hittade en bra långsides plats i den lilla kommunala gästhamnen bland fiskebåtarna. Det fanns inte många lediga platser där heller eftersom en ponton hade blåst sönder i stormen. Vi hade nog stannat mer än en natt om vi haft en bättre plats och utforskat fyren på klippan som är känd för sina monstervågor på upp till 30 meter som bryter in när det blåser rejält.

Nästa morgon gick vi dom 28 distansen vidare söderöver och låg först i ett pärlband av båtar som gick mot Peniche och det visade sig att det var tur för vi fick den sista långsides platsen vid pontonen och när kvällen kom låg båtar i både dubbla och trippla led. Det känns som om vi hade trott att de senaste hamnarna skulle varit större än dom visade sig vara. Vi vandrade runt och botaniserade bland affärer och glasskiosker men hamnade i båten och läste bok. Det gungade en del under natten vilket berodde på alla fiskebåtar som hade bråttom ut för att kolla nät och burar. Men det gjorde att även vi kom iväg tidigt mot varmare breddgrader. Det var 50 distans till Cascais men det blev motorgång eftersom vinden lyste med sin frånvaro. Samlade sig nog inför den kommande stormen natten fredag-lördag. Utanför Cascais såg vi mycket delfiner som hoppade högt upp i luften men tyvärr inte i närheten av vår båt. Annars har vi sett delfiner varje dag det senaste.

Marinan i Cascais var väldigt fin och vi lade till vid receptions pontonen och blev tilldelade en bra plats i incheckningen. Vår vana trogen hittade vi supermarket och bageri och vi hann även att reka hur vi skulle ta oss till Sintra nästa dag. Det visade sig att buss var det bästa alternativet. Så nästa morgon vandrade vi iväg och tog buss 403 till Sintra via Cape de Roca. Sintra är en stad full av palats och borgar som finns med på Unescos världsarvslista. Det visade sig att vi inte var ensamma om att åka dit denna dag. Det gick tretton turister på dussinet men vi krigade oss ombord på buss 434 som tog oss upp till Moorish castle som är en gammal borg som muslimska befolkningen byggde på 1000 talet. Det var som kinesiska muren fast i miniformat. Det var en hel del klättrande upp och ner längs muren och utsikten var fantastisk. Vi såg Pena palace en bit bort men gav upp tanken på att gå dit eftersom köerna att komma in var långa. Vi promenerade runt och tog lite kort innan vi krigade oss ombord på bussen hem.

Vi är flera svenska båtar som ligger i marinan och vi hade bokat in ett restaurangbesök med killarna på Akka från Långedrag som vi träffat tidigare. Dom hade hittat en liten lokal restaurang en bit utanför centrum. Så efter en liten öl i deras båt tog vi en taxi och hamnade på ett litet ställe med långbord. Det fina med denna restaurangen var att man bestämmer vilken rätt man vill ha och sedan ingår vin eller öl, val mellan sex olika efterrätter, oliver och bröd samt kaffe på maten. Billigast var kyckling för 8 euro och dyrast var grillspett med kött och scampi för 12 euro. Alla tog vin till maten så vi fick in två 1 liters tillbringare att dela på. Maten och drycken smakade fantastisk och med gott sällskap blev vi sittande en bra stund innan det blev dags att ta en taxi ner för berget igen.

Muros till Povoa Da Varzim

Vinden blåste på ordentligt även nästa dag men solen sken. Vi passade på att köra lite tvättmaskiner och pilla med båten. Vår vindflöjel på vindrodret blåste av under natten men den avblåsta delen gick att fiska upp längst in i den lilla hamnen på förmiddagen. Lagningen sedan vi knäckte den i Sixhaven marina i Amsterdam höll inte så det blir nog att fixa en ny under vintern. Vi kör med reserven under tiden.  Vi vandrade runt ibland de gamla stenhusen i stan och hittade bageri och en marknad. Nästa dag var vinden borta och vi tog en långpromenad längre in i rian och passerade genom mindre byar och tillslut var vi ute på den gamla landsvägen. Mitt i en sväng tittade vi ner och såg en helt fantastisk strand nere i en liten vik. Dit måste vi bara kände vi och efter ett par hundra meter hittade vi en stig som ledde ner till den. Där nere var det helt vindstilla och varmt och eftersom ingen var i närheten kom tanken på ett snabbt bad. Bara känna med foten hur varmt vattnet var bara innan. Det var det inte kan jag meddela, max 15 grader skulle jag tro. Otroligt kallt helt enkelt så något bad blev det inte.

Nästa morgon seglade vi vidare in i nästa ria söder ut. För dom som inte vet vad en ria är kan ni tänka norsk fjord fast inte fullt så höga berg och full med musselodlingar och fiskeredskap. Vi hamnade i Podra da Caraminal som visade sig vara en lugn liten stad, även den med stora musselodlingar utanför. Lågsäsongen har börjat nu efter 1/10 så det är klart billigt att ligga i de flesta hamnarna. Vårt mål med denna staden var att vandra upp i bergen och hitta en gammal bäck som rann nerför berget och bildade små dammar längs vägen som gick att bada i. Piscina Naturales kalas det här. Fullt av gamla ruiner och någon gammal stenbro. Vi hade hört om tidigare båtar som tagit taxi upp och gått ner från berget. Nu hade vi även hört från Elin Alida att det kanske inte var så mycket vatten i vattenfallen. Vi hittade skyltarna och vandrade genom byn och uppför berget. Efter en timma var vi där stigen upp genom skogen startade. Eller stig är väl synd att säga, snarare liten väg som till att börja med även kunde fungera att släpa ut en gammal farmor på. Men allt eftersom krympte stigen och tillslut var det bergsgets stig att ta sig fram på. Efter en bra bit och många dricka pauser kändes det som att nu måste vi vara framme snart, och det var vi! Helt fantastisk utsikt och en fin lite damm, alla strapatser och trötthet var som bortblåsta. Vi hade med badkläder men eftersom det inte fanns någon annan i närheten blev det bad i födelsedags kostymen. Konstigt nog kändes vattnet någon grad varmare än havet och det blev tre dopp innan vi svalkat av oss. Så efter en fika i det fantastiska vädret vandrade vi tillbaka nerför igen och vilade våra kroppar resten av dagen.

Vi har ju skaffat ankrings tillstånd för några naturområden i Galicien och ett av dom var en ö som heter Isla Cies. Den blev nästa dags mål och vi kastade ankare ihop med några andra båtar i en fin vik. Efter att vi pumpat upp gummibåten körde vi in och upp på sandstranden. Vattnet börjar bli varmare igen känns det som. Vi gick runt en tur på ön som var fin med en massa olika vikar och stränder men allt verkar vara eftersäsong just nu och vi åkte ut till vår lilla båt igen. Natten var lugn och vi var inte så många båtar som låg kvar över natten visade det sig.

Det var kraftig vind på gång nästa dag så vi seglade vidare in till Baiona på fastlandet 8 distans bort och hann förtöja innan vinden och regnet kom. Vi tog en sväng runt strandpromenaden som går runt den gamla borgen i hamnen och njöt i största allmänhet. Kändes som det var en turiststad och det gick tretton glassbarer på dussinet. Helt rätt stad att vara i om man som jag (Sten) älskar glass. Så det blev en hel del glass men vi han även testa det vita vinet, Albariniovin, som Galicien är känt för.

Nu var vi klara med Spanien för denna gången och tänkte att vi seglar mot Portugal. Det blev en 55 distans segling längs kusten ner till Povoa de Varzim som ligger 30 km norr om Porto. Vi hade hört att det skulle vara en billig och bra hamn och det känns bra. Många lägger upp sina båtar här och grann båten från Finland lyfts idag. Det strömmar rätt bra av tidvattnet i denna hamnen har vi upptäckt och inte blir det bättre av att det är springflod och sydliga vindar nu sedan några dagar. Vi startade första dagen med en sport som kallas ”Leta fender”. Någon gång under natten hade en av våra bättre fendrar passat på att lämna båten och fly. Vi fick en bra promenad runt hamnen och pirarna utan att hitta rymmaren. Det blev även utforskat lite i stan och vi hittade en stor marknad med fisk på en våning och frukt på en annan. Det blev även en titt på alla som nyligen dött i grannskapet. Svårt att inte notera eftersom dom sätter upp små anslag i skyltfönster med bild och namn på dom döda. Lite underligt kan tyckas men tydligen normalt här. Vi sitter uppe i klubbhuset och läser vissa dagar eftersom det är svårt att sitta i båten när den slingrar sig i förtöjningarna. De flesta av båtarna har problem nu i den sydliga vinden eftersom pirarna in i hamnen inte skyddar när det är sydliga vågor som pressar på in i hamnen och skapar kraftiga strömmar.

Vi tog metron in till Porto och letade upp en liten båtshop där vi utökade vårt fender bestånd och hittade även lite motorolja till båten. Porto är en kuperad stad så det blev mycket upp och ner bland turisthak och affärer innan vi tog metron hem igen. Blev det inget portvin? undrar säkert någon. Nix, vi bestämde att vi får ta en dag till i Porto och gör portvinshusen och ta en hop on/off buss runt bland sevärdheterna. Så efter ytterligare en dag av slappande, promenerande och bokläsande var det lördag och dags att åka in med metron igen. Vi tog med vårn frukost och fikade på tåget istället för i båten och var inne redan 9:00. Det är lite mysigt att gå runt i en stad innan allt kommit igång. Lite lugnare och tystare på något sätt. Vi hoppade på en buss och åkte ett varv ut mot havet där vågorna gick höga och bröt in mot klipporna och visade vilken kraft det är i vågorna som kommer på atlanten. Vi bytte buss och hamnade på Portvinskajen ihop med alla andra turister för lite provsmakande. Vi hade fått tips om stadiga skor (tack Göran) eftersom man själv kunde bli lite ostadig av portvinet och det stämde. Det blev lite ostadigt, starka grejor det där portvinet. Sedan blev det dags för lunch på Cais da Ribiera. Det fick bli en test av en francesinha som är en stor varm macka med kött i ett lager, skinka i nästa och choritso korv i sista lagret. Alltihop gratinerat i en hejdlös mängd ost. Sedan häller du sås över och sedan ett rått ägg på och gratinera lite till. Serverat med pommes frites. Öl och vin knappen hade levererat (tack Göran) så vi testade även det gröna vinet och superbock som är det lokala ölet här och vi tackade åter för tipset om stadiga skor. Det var mycket folk i rörelse efter kajen på en lördag så vi åkte en tur med bussen och hamnade på centralstationen som är känt för sitt otroliga kakel i tak och väggar med tiotals tusen plattor som bildar vackra tavlor.
Sedan blev det dags att åka tillbaka till båten för att förbereda för det värsta ovädret i Portugal på 179 år. Det blev några extra tampar innan vi var nöjda. Det var mer än vad grannbåtens hund i schäfer storlek var. Han gick och skällde på bryggan åt alla som gick förbi. Dom hade lämnat honom på däck och åkt till stan men sedan hade han hoppat ner på bryggan och hade tydligen gått där hela dagen och skällt. Till slut gick jag dit och hittade ett handtag på ryggselen som jag tog tag i och markerade för honom att nu hoppar du ombord och det gjorde han då med min hjälp. Det var tydligt att det han hade velat hela dagen men ingen förstod honom. Sedan var han tyst resten av kvällen. Det var en tryckt stämning i hamnen och alla trippelkollade sina förtöjningar inför natten. Några diskuterade om de skulle sova i land. Vid 20:00 började vinden vina från norr i masten och öka kraftigt. Båten blev helt still för första gången på flera dagar, vinden och regnet smattrade hela natten men båten låg still i sina förtöjningar. Vi tog frukost på ett litet café på morgonen och det verkar som om det värsta ovädret gått strax söder om oss visade morgon TV. Mellan Porto och Lissabon hade mycket blåst sönder, mest i inlandet. Så idag slappar vi vidare och väntar ut vindarna. Tydligen kommer en dust till i natt.

Gijon till Muros

Det blev som vi trodde med generatorn, den var för gammal för att laga med alla relän och regulatorer som satt bredvid generatorn. Så en ny beställdes och den skulle komma dagen efter sa dom. Vi var beredda på ett par dagars väntan i bästa fall och kanske en vecka innan den skulle dyka upp, men eftermiddagen efter ringde verkstaden och meddelade att generatorn hade kommit. Så den satt tillslut på plats med nya GROVA kablar till batteriet. Det var en hel del kablar och el kopplingar som kunde rensas bort efter den gamla generatorn och resultatet blev bra.

Herkules Herkules

Vi vandrade runt och njöt av Gijon i sex dagar innan vi fick den där känslan i kroppen igen att det var dags att segla vidare. Vädret gjorde att det blev en dygnssegling till A Coruna, en sträcka på 157 distans och efter 28 timmar seglade vi in i yttre hamnen och Club Nautico. Vi hade följe av delfiner flera timmar under natten i månljuset, en härlig känsla. Fram på morgonen rullade den fuktiga dimman in och det kändes nästan som om det regnade. Men i A Coruna var det sol och värmen steg igen i våra kalla kroppar. Vi hade på oss ordentligt med underställ och sjöställ men i dimman hjälpte inget. Vi hittade bageri och supermarket och tog en liten promenad men sedan var det tidigt i säng. Vi har märkt att nattseglingarna tar hårdare på oss och att det tar ett dygn innan vi kommer ikapp. Men nästa morgon var vi åter på topp och vandrade iväg på strandpromenaden efter frukost. Vi hamnade vid fyren Herkules som är världens äldsta fortfarande fungerande fyr i bruk. Utsikten från klippan var milsvid och även om det inte var några höga vågor så hade dom vågor som rullade in enorm kraft och vattnet sprutade högt upp över grunden.

Katedralen Katedralen

Nästa morgon var picknicksmörgåsarna packade och vi tog buss 1A till busstationen och efter en kort promenad så satt vi på tåget mot Santiago de Compostela. Det var snabbtåg och efter 25 minuter stod vi på perrongen i Santiago. Planen för dagen var att se och uppleva att flera tusen personer pilgrimsvandrar hit, i 34 dagar och 800 km från franska Pyrenéerna, för att se- nämligen katedralen. Det var inga problem att veta vilket håll vi skulle gå åt från stationen utan följde strömmen upp genom staden. Vi lyckades komma bakom tre pilgrims vandrare precis när de gick in på torget framför katedralen noga med att inte titta mot katedralen innan de stod mitt på torget och vände sig och föll i gråt inför synen av byggnaden. Det var nästan så att vi drogs med i deras glädje och runt torget låg många vandrare i solen nöjda med sin bedrift och flera anslöt under dagen. Vi smög omkring i några timmar bland gränderna och gick 1 km på pilgrimsleden så nu är det bara 799 km kvar att gå vid senare tillfälle. Tåget tillbaka gick lika fort men nu gick vi sista biten istället för att ta bussen till hamnen. Efter den utflykten var vi nöjda och sov gott trots att det rullar lite i hamnen, men det verkar vara samma sak i hamnen i centrum.

Vi hade köpt ett stort skiljerelä till laddningen i Brest men hade inte kabel så det räckte att koppla in det i Gijon ihop med generatorn. Så nästa dagsuppgift blev att leta upp en båtaffär som kunde tänkas ha 50 mm² kabel. Vi fick ett kryss på kartan tjejen på kontoret i marinan och började vandringen genom staden. Väl där hittade vi efter lite frågande och letande en liten butik som vid första anblick inte såg så mycket ut för världen, men skenet bedrog. Det började lite trögt, på frågan om kabeln ville killen bakom disken först skicka oss vidare. Då sa den gamle mannen som även han befann sig bakom disken något och jag fick följa med in i katakomberna av hyllor och entresollbjälklag, 30-40 meter in och titta, där låg en kabelstump som både var av rätt sort och längd. Det visade sig att den äldre mannen byggt upp hela butiken men att brorsonen hade tagit över. Gubben hade koll på allt, i huvudet. Då blev nästa fråga -diodlampor till lanternorna, de landade även dom på disken till toppen pris. På baksidan fanns en bild på en topplanterna med ankarljus i och jag pekade och undrade om han kanske även hade en sådan liggande. Det hade han och efter lite längre letande låg även den på disken utan kartong men rätt märke och komplett. Så det blev ny kabel till den med och det var nog de längsta 26 meterna kabel jag någonsin köpt. När vi sedan skulle betala prutade killen bakom disken friskt med sig själv och ett 30-40 tal euro försvann bara för att jämna till slutsumman. Han var nöjd men vi var nöjdare. Så hem till båten och meka. Så nu har vi bra laddning till bägge batteribankerna. Sedan var det kabelbytet i masten som skulle fixas. Den gamla kabeln kom ut som den skulle men att få igenom den nya visade sig var svårare. Det blev stopp och guidelinan släppte. Men det fanns mer kablar i masten och en ny guidelina drogs igenom med antennkabeln. När sedan den skulle tillbaka låste sig allt och det blev åter stopp och även denna guidelinan släppte. Det blir att ta ner masten kom vi fram till men en kontroll med närmaste varv visade att dom isåfall skulle lyfta hela båten och sedan ringa in en kran som kunde lyfta ner masten när båten var på land för så jobbade dom. Blev inget med det. Det blev en kabelkanal på utsidan masten som temporär lösning i stället tills vi lyfter båten nästa år.

Tröst lunch Tröst lunch

Men nu var vi klara med A Coruna och nästa morgon var vi uppe tidigt och smög runt till tankstationen och fyllde tanken. Men sedan började problemen, när vi skulle vidare startade inte motorn. Efter lite mätande kunde vi konstatera att det inte var ström fram till startnyckeln. Det blev att tjuvkoppla motorn och köra tillbaka till vår plats och felsöka vidare. Det visade sig att där satt en liten bilsäkring på motorn som vi efter 8 års ägande av båten inte hade en aning om. Det blev att byta säkringshållare och efter ytterligare lite felsökning hittades en blöt plastpåse med el kopplingar och skavda kablar i ett hörn under en durk. Troligen något den förra ägaren gömt där. Sedan fungerade motorn igen.

Herkules Herkules

Det blev en dag extra i A Coruna men sedan var vi på gång igen. Nästa mål var Camarinias 55 distans bort. Det var en vacker morgon och Herkules fyren var mäktig när vi passerade men sedan rullade dimman in igen men inte lika kraftig som tidigare. Vinden uteblev även den, Windy appen har inte haft många rätt den senaste tiden tyvärr. Det blev motorgång och vid 18 tiden var vi framme. Ett par timmar innan vi kom fram fick vi en fripassagerare som landade på båten och gjorde sig hemmastadd under vårt doghouse och följde med ända in till land.  Vi gick en sväng i byn men dimman gör tyvärr att det fort blir kallt när solen går ner. Vi fick även sällskap av svenskbåten Imagine senare på kvällen. Men nu var det oväder på gång enligt alla prognoser så vi gick vidare nästa morgon mot Muros som ligger 40 distans söder ut och är lite större och mer skyddat. Men den utlovade medvinden uteblev så det blev motor även idag och även dimma idag. Vi börjar vänja oss nu. I Muros var det sol och värme och vi mötte ytterligare en svenskbåt som heter Elin Alida som har en bra blogg om de olika riorna här. Till kvällen kom vinden och det har blåst ordentligt hela natten men vi ligger bra här i marinan och vi blir kvar några nätter medans vinden drar vidare.
Som ni ser har det varit mycket strul med båten senaste tiden men vi har det skönt under tiden och njuter av att vara på väg söder över mot en varm vinter.

Brest till Gijon

Fint besök Fint besök

Då kom då den stora dagen, mamma och Michael skulle komma på besök till båten. Dom var på bilsemester i Bretagne och hade med sig paket och delar från Sverige, och inte minst våran AIS som varit på lagning i Danderyd och nu startade upp så fint efter 86 dagars frånvaro. Våra barn hade även skickat med en överraskning i form av ett paket med kakor och godis. Bara våra favoriter i hela paketet. Det blev en bra dag med god fika och till eftermiddagen serverade vi grillad tonfisk med mango/avocado salsa. Blev lyckat även denna gången. Det var kul att höra lite om vad som händer hemma bland. Till kvällen åkte dom vidare till sitt hotell i Roscoff. En av dagarna snörade vi på oss gympaskorna och tog en promenad till IKEA som låg en timma bort. Vi fikade på Dajmtårta och fick handlat lite småprylar men framför allt herrgårdsost, köttbullar, prinskorvar och lingon. Det var en lycklig besättning som tillslut kom tillbaka till båten.

Men nu var det Biscaya som gällde. Vi lämnade Brest och gick 10 distans ut till Camaret sur Mer som är en bra stad att starta från. Vi prickade tidvattnet ut och var där fortare än kvickt och kunde lägga till i yttre hamnen. Inte många båtar nu så här sent på säsongen. Vi fick letat upp både affär och bageri. Sedan vilade vi inför nästa dag. Vi startade morgonen med att handla upp oss på bröd att ha under resan. Vi hade bestämt att det inte var någon ide att stressa iväg tidigt utan vi förberedde matlådor som vi lätt kunde ta fram under seglingen och bredde mackor. Vid 10:40 var vi beredda, nu gällde det. Vi tuffade ut från hamnen och satte segel och kurs söder över. Det var lagom med vind och vi seglade på med vindroder de första timmarna. Vi hade blivit varnade för att gå genom ett sund där strömmen kunde vara kraftig och skulle följaktligen runda allt istället. Det var 17 distans rakt väster ut innan vi skulle kunna falla av mot söder igen. Men när vi skulle falla av insåg vi att strömmen var minst lika stark där ute. Vi var fast och gjorde 0,5-1 knop framåt. Det blev till att gå ännu längre ut på motor och segel i den kraftiga sjön innan vi kunde göra ett nytt försök söderöver. När vågorna gick som högst flög några skåp upp och kryddor och porslin spreds i hela båten. Totalt kaos kan man säga. Sedan blev det lugnare och vi kunde segla på under natten utan problem, och så fortsatte det första dygnet. Fram på eftermiddagen började dock det larma i gps och annan el utrustning. Batterierna var på gång att ta slut. Konstigt nog så det blev att koppla om till extra batterierna. Vi misstänkte att generatorn kanske kortslöt batterierna och dag två planerade vi att byta till den nya starkare generatorn vi hade i reserv. Men när jag hade skruvat av den gamla generatorn visade det sig att den nya inte alls passade. Klart nerköp, så det blev till att skruva fast den gamla igen. Det blev att bara ha igång det viktigaste och då räckte strömmen. Natten till tredje dagen hamnade vi i ett stiltjebälte och bestämde att det fick bli lite motorgång. Havet var lugnt och solen lyste på himmelen. En härlig dag. Vi märkte även att det blivit klart varmare och kunde börja plocka av oss lite kläder, vilken skön känsla. Fram på kvällen började vi se ljus från land men enligt plottern skulle vi fortfarande ha 25 distans kvar till Gijon. Något stämde inte tänkte vi för vi skulle vara framme 23:20 stod det. Helt plötsligt slog plottern om och visade 01:20 istället och då stämde avståndet bättre. Hela kusten var upplyst av lampor och syntes så långt ut visade det sig. Vid 02:00 rundade vi in runt hamnpiren efter 330 distans och 63 timmar, in i en helt tyst hamn, trodde vi ja! Spanien på en fredagkväll/natt. Det var fullt liv i hamnen med band som spelade så det hördes över hela hamnen. Barerna var öppna och folk över allt. Det var tydligen någon festival som firades. Vi var väl kanske inte festsugna utan trillade i säng så fort det gick efter att ha konstaterat att vi faktiskt seglat över Biscaya utan större problem. Vi var grymt nöjda.

Vi sov till 13:30 nästa morgon/eftermiddag och kunde lösa hamnavgift för fyra nätter till priset av tre innan lågsäsongen började. Så nu har vi varit här i tre dagar och fixat med båten och vandrat runt i stan både dagtid och kvällstid. Festen höll på hela helgen. Det känns att vi kommit till värmen äntligen och att vi trivs bra här i Gijon. Kan nog bli några dagar till som det ser ut eftersom vi lämnat iväg generatorn på lagning på en båtverkstad. Troligen blir det en ny generator istället. Igår kväll var vi ute på en sirderia och drack den lokala cidern som hälls från hög höjd ner i glaset och sedan skall man svepa innehållet i glaset. Till cidern fick vi gröna oliver och ihop blev det en bra kombo

Guernsey till Brest

Backracing bil Backracing bil

Vårat besök på Guernsey fortsätter. Den nya lilla laddaren pinnade på i nära två dygn med att ladda vårat startbatteri som trogna läsare kommer ihåg var helt tomt när vi skulle in i hamn. Så när vi sedan vred på startnyckeln fungerade allt som det skulle igen. Vilken lycka! Nu satt ju vi inte och slappade i två dagar utan passade på att se oss omkring. En dag tog vi lokalbuss 91 som gick ett varv medsols efter kusten runt ön på 90 minuter. Hade vi haft lust att åka motsols så hade vi fått ta 92,an. Man betalar 1 pund för att kliva på bussen. Halvvägs runt hoppade vi av och vandrade runt vid en gammal fästning sedan andra världskriget och ut på havsbotten som normalt ligger på fem meters djup men nu var helt torrlagd. Efter en timma kom nästa buss och vi betalade 1 pund till för att kliva på igen. Nu tänker säkert någon klipsk person att då kan man ju sitta kvar på bussen hela dagen och det är helt rätt. Man betalar bara för att gå på. Sedan slappade vi den dagen. Vi hamnade tydligen i Peter Port under någon ”bank holiday”, så det mesta var stängt både söndag och måndag. På söndagen var det liten marknad och ett maraton runt ön i det gråkalla vädret. På måndagen gick vi en sväng på stan men hamnade i sittbrunnen rätt kvickt igen. När vi satt där reflekterade vi på att ett gäng ungdomar höll på och lekte och gjorde burn outer med sina bilar längre bort efter hamnen lät det som. Tänkte väl mest att konstigt att dom får hålla på så länge utan att någon stoppar dom. Efter några timmar var vi på promenad och av en slump gick vi bort en sväng åt det hållet som oljudet kom från och då visade det sig att en hel väg efter kajen och upp snirklande efter berget var avstängd. Det var sportbils tävling, ett backrace. Och vi hade missat alltihopa! Typiskt! Vi kunde bara vandra runt och se hur dom packade ihop sina bilar och rullade hem. Vi gick ut på piren och spanade efter delfiner istället men fick inte se några. Vi träffade även på svenskbåten Hakuna Matata som även dom är på väg söderöver och tänkte sig över till Karibien någon gång efter jul.

Herm Herm

Men efter sex nätter så tänkte vi att nu tar vi en tur till en av grannöarna, nämligen Sark. Planen var att vi skulle ligga på svaj utanför och ta gummibåten in och vandra runt för att kanske få se en lunnefågel eller två. Vi var uppe i tid och tuffade ut på högvatten mot bensinstationen som öppnade 8:00. De gjorde alla andra med visade det sig. Efter att ha köat en timme för att fylla våra tankar med skattefri diesel (ca 6 kr/l) så var vi på väg. Det var bara en sak vi inte tänkte så mycket på innan vi nästan var vid Sark. Det var springflod, så strömmen var mycket kraftig mellan öarna och vi insåg att det finns inte en sportmössa att vi kan ankra här. Så vi vände tillbaka mot Peter Port och tänkte att vi får nog ligga på vänte bryggan över dagen innan vattnet stigit igen så vi kan komma in i hamnen igen. Men icke, eftersom det var springflod så hann vi in med 20 minuters marginal över tröskeln och lade till på andra sidan pontonen för att få lite förändring. Sedan travade vi iväg efter kajen och steg på en turbåt till nästa grannö istället som heter Herm. Där hittade vi även solen och vandrade runt ön i några timmar utan att se några lunnefåglar, men fick en trevlig vandring. Efter en stund på båten tillbaka mot Guernsey så ropade kaptenen upp att om någon var intresserad så simmade några delfiner bredvid båten. Det blev klang och jubel på däck och båten cirklade runt i 10 minuter extra så att alla kunde få en bra titt. Nöjda över att äntligen ha fått se delfiner, även om det inte var från våran egen båt så gick vi hem och fixade med morgondagens mat för seglingen mot Roskoff

LÁber Wrec´h LÁber Wrec´h

Så näste morgon styrde vi åter ut mellan hamnpirarna och styrde söderöver i svag motström. Det var 74 nm till Roskoff och det flöt på i ömsom medström och motström. Vårat vindroder Roddy/Nemo styrde bra och helt plötsligt så hade vi delfiner simmande vid båten om en bara för någon minut. Efter 14 timmar kunde vi styra in i gästhamnen 22:00 i totalt mörker. Det var kolsvart men vi lyckades att hitta en ledig plats, på rätt brygga dessutom. Bara det var en bedrift. Vi sov hårt efter den utmaningen. Nästa morgon kunde vi konstatera att vi nog hamnat så långt från toaletter och annat väsentligt som det bara gick, men vi låg kvar på den platsen. Roskoff visade sig inte vara en så stor stad men det var tydligen ett semestermål för engelska turister och det gick två olika färjor i skytteltrafik över kanalen till England. Vi promenerade runt och letade efter det vi alltid gör, var ligger närmaste mataffär och bageri? Båda hittades och ordningen var återställd. Det märks att det börjar bli eftersäsong nu och sommar bussturer och liknande slutar gå och personalen i gästhamnarna börjar bli trötta på turistbåtar. Men efter att vi vandrat runt i botaniska trädgården och byn så gick vi efter fyra nätter vidare mot Brest. Vi hade sett att andra båtar haft en tuff segling med strömmarna runt udden ner mot Brest så vi delade av turen och gick till LÁber Wrac´h, 32,2 nm första dagen och 51,3 nm andra dagen. Vi hade strömmen med oss i stort sett hela tiden och det var bara sista 10 nm in mot Brest som vi fick 2,5 knop motström. Så nu är vi här! Nästa segling blir troligen rätt över Biscaya till Gijon i Spanien. En liten tur på 310 nm. Vi följer flera båtar som vi träffat som seglade iväg idag på förmiddagen.

Dieppe till Guernsey

Kusten vid Dieppe Kusten vid Dieppe

Tiden går fort nu och det händer en del, framför allt med båten tyvärr. Det har inte varit tid för skrivande på ett tag nu men nu gör vi ett försök. Vi börjar där vi slutade, i Dieppe.
Vi gillade staden direkt, trevlig hamn med trevlig personal som sa god morgon när man mötte dom. Kan även bero på att jag hade på mig en t-shirt i samma färg som dom som jobbade i hamnen. Det rullade tyvärr en del när tidvattnet gick in och ut trots att vi låg nästan längst in på pontonen. Gott om bagerier och restauranger nära kajen och en lång strandpromenad. Vi hann med att vandra runt och upp på utsikten med Jesus på korset.

Strandpromenaden Strandpromenaden

Men efter fem nätter puttrade vi vidare mot Fecamp, mest för att det skulle hända något och att det skulle bli lite kortare inför seglingen till Cherbourg som var nästa mål egentligen. Så istället för 100 distans från Dieppe skulle det bli 70 distans från Fecamp. Tanken var att vi skulle stanna en dag och sedan segla vidare. Segla är dock fel ord, det blåser västlig vind hela tiden och det är rätt i nosen dit vi skall. Nåväl, men på morgonen (läs 04:00) när vi skulle vidare så upptäckte vi på vädret att det skulle bli åska och kraftiga vindar. Ni fattar, vi vände på oss och somnade om istället. Det blev en vandring upp för berget till ett gammalt kloster som låg 110 möh. Det började med att vi missade stigen som tydligen startade in genom något som såg ut som någons bakgård. Men efter en mindre omväg i branta backar kom vi rätt och kunde strax avnjuta utsikten som var fin. Vi hade även fått med lite fika och dricka upp så sittande på en bänk med fin utsikt fick vi lunchat. Nerför hittade vi rätt och passade även på att palla björnbär till nästa dags yoghurt.
 Nästa dag var vi stela i lederna efter gårdagens klättring så vi tog en guidad tur på Benedictin palatset där dom även tillverkar klosterlikören. Efter rundvandringen fick man provsmaka i små glas, och se, efter en liten benedictin i varje knä kände vi oss lite mjukare.
Nästa morgon var det då dags att gå vidare tänkte vi, 4:00 stampade vi ut mellan pirarna efter att ha tankat lite. Det var kolsvart och vi gick på motor eftersom vinden var rätt emot som vanligt, vi börjar vänja oss nu. Men efter två timmar när gryningen kom så insåg vi att det här fungerar inte. Vi kommer aldrig att hinna i höjd med Barfleur till strömmen vänder. Så vi vände och efter fem timmar var vi på väg in mellan pirarna igen. Och där blev det stopp! Vattnet tog slut. På vägen in gick larmet och innan vi han vända satt vi fast mellan två stora stenar mitt i infarten. Vi kom ingenstans. Som tur var har vi stålbåt så det händer inte så mycket. Vi ropade upp hamnen och frågade om dom hade några tips. Vänta ni där ni är, inga problem sa vi. Tidvattnet är på väg in, check. Och mycket riktigt så var vi loss efter fem minuter och kunde något stukade styra in på platsen bredvid den vi lämnat. Väl i hamn upptäckte vi att ventilen som vi har i fören hade läckt in vatten efter alla översköljningarna, men inte värre än att det kunde vänta lite. Vi somnade några timmar till. Sedan blev det några dagar med torkande, tvättande, funderande och planerande innan vi tillslut kom iväg igen efter sju nätter i Fecamp. .

Lanterna kontroll Lanterna kontroll

Nu lämnade vi 18:30 istället och fick en fin nattsegling mot Cherbourg med fiskebåtar och containerbåtar på radarn hela natten. När vi kom runt vid Barfleur prickade vi tidvattnet perfekt och det såg ut att bli två toppentimmar fram med kraftig medström. Då ökade den sydliga vinden som vi som vanligt hade rätt i näsan till 14 s/m. När vinden blåser emot strömmen brukar det betyda korta höga vågor och det här var inget undantag förutom att dom var höga som hus kändes det som. Det blev att kryssa fram med många djupdykningar i vågorna. Men fram kom vi och kunde trötta styra in i gästhamnen där en kille i gummibåt tog emot och guidade oss till en bra plats på pontonen. När vi kom ner under däck var det sjöblött i salongen. En av våra däcksluckor hade läckt in och en hel del saker var blöta. Senare problem sa vi och somnade efter en trots allt bra nattsegling. Nästa dag blev det tork och tvätt igen av allt blött. Vågorna hade även orsakat en kortslutning i lanternan fram som behövde fixas. Även däcksventilen som läckte igen tätade vi en gång för alla med sikaflex i stängt läge. Nästa morgon vid frukost smakade inte vårt te som det brukar, underligt. Efter någon sekund insåg vi att det var bräckt vatten. Vi hade fått in saltvatten i dricksvattentankarna när vi dök i dom höga vågorna. Troligen hade det pressat in bakvägen via luftningen. Det blev att byta vatten i tankarna och att montera avstängnings ventil på luftningen.
Vi träffade en dansk båt som gav oss bra tips om Spanien. Även en mataffär som var stor även i svenska mått mätt fanns och vi fick bunkrat upp inför kanalöarna som alla säger skall vara dyra. Vi passade även på att fira våra födelsedagar med restaurangbesök och inhandlande av gemensam present, en ”Dramat”.

Yttre hamnen i Peterport Yttre hamnen i Peterport

Efter tre nätter i Cherbourg motorseglade (fortsatt vinden i näsan) vi vidare mot Guernsey. Det blev en fin segling och efter åtta timmar styrde vi in i yttre hamnen på Peter Port och la oss vid vänte pontonen. Genast kom en liten båt och bokade in oss för en plats och lämnade över tullpapper att fylla i under tiden vi väntade på högvatten. Strax efter kom ytterligare en båt med en kille som tog upp betalning, sedan var allt fixat och klart och vi kunde lugnt koppla av till dom kom ut och guidade oss till våran plats. Så efter en dryg timma var det dags, och som en blixt från klar himmel är våran startmotor helt död. Försöker med allt men vi får inte igång motorn. Kari frågar då killarna med båtarna om dom kan hjälpa oss in, och det kunde dom visst det. Efter tio minuter låg vi förtöjda långsides pontonen i inre hamnen. Idag har det felsökts och fixats med startmotorn men eftersom batteriet är helt slut har vi inte kunnat testa om den fungerar eller inte. Våran en månad gamla mastervolt laddare slutade fungera igår så vi har jagat runt och hittade tillslut den sista batteriladdaren på hela ön. Väl tillbaka i båten visade det sig att det var engelsk kontakt så det blev ut på stan och fixa en adapter till Europakontakt. Nu laddar den äntligen. Men, det bästa på hela dagen. Vi har druckit afternoon tea på en restaurang. Helt magiskt med alla scones, smörgåsar och kakor. Så nu slappar vi proppmätta i båten.

Nieuwpoort till Dieppe

Det blev en blöt natt kan jag meddela. Men nästa dag var det sol igen precis som vi vill ha det. Vad som inte riktigt var som vi vill ha det var att vindmätaren troligen snurrat klart för den var helt död. Den har varit lite tveksam i sina rapporter det senaste men nu ville han inte längre. Misstanken var att åskan och regnet förstört något. Nåväl, vi gick in på stan och botaniserade bland fiskaffärerna som var ytterst välsorterade men det blev inte handlat något. Vi fick några idéer inför vårat kommande besök i båten kommande vecka.

Strandpromenad i regn Strandpromenad i regn

Men så på söndagen hade vi räknat på tidvatten och strömmar och tydligen räknat bra för vi seglade på bra i vinden mot Dunkerque i Frankrike. Lite långt ut visade det sig eftersom alla andra strök nära kusten där vi fegade ur pga. sandbankar. Men vi kom fram som vi skulle och sladdade in på besöksbryggan på Grand large marina. Den ligger lite fel om man vill gå på stan och titta i kyrkor, för vill man det skall man välja någon av de centralare hamnarna. Vi ville ha nära till stranden, strandpromenaden, krigsmuseet och restaurangerna. Gissa om vi hamnade rätt! Fem minuter till samtliga. Vi hade tydligen fått med oss lite regn från Neiuwport och det kom lagom tills vi knötit fast i bryggan. En promenad på strandpromenaden blev det i regnet och det var rätt mysigt ändå. Nästa dag (läs måndag) tog vi och röjde i båten inför våra vänners besök och blev nöjda över att kunna hitta två kojplatser till i båten. Det var ett tag sedan dom var synliga senast. Båten fick dock en viss slagsida mot styrbord eftersom v i packade allt där. Sedan var det vindmätaren som skulle fixas och 500 meter till en välfylld båtbutik stod det i mobilen, fågelvägen över vattnet ja. Det blev att promenera runt halva hamnen men det var det värt för dom hade lite att välja på. Först testade vi att byta en T-koppling vid vindmätaren och kolla anslutningarna, i toppen på masten som allt annat som krånglar med denna båt. Hjälpte inte, så vi beställde en ny vindmätare och den skulle komma på tre dagar. Vi väntade besök så det var inga problem. 

ePå tisdagen började vi med att leta upp ett ordentligt snabbköp och hittade ett mitt i stan och fick bunkrat upp med allt som kunde behövas dom kommande dagarna vilket visade sig vara en hel del. Vi hittade även en fiskaffär och fick tag i färsk tonfisk till middag nästa dag. Men nu var det dags för våra kompisar från Marbäck att komma via Bryssel. Det hade kollats i appar och inhämtats information från andra båtar om att det skulle gå bussar från flygplatsen till Dunkerque med något byte på vägen. Skulle vara framme vid busshållplatsen 1000 meter bort vid 18:00. Toppen sa vi, men när vi precis skulle kasta in maten i ugnen och promenera dit fick vi ett sms som sa att någon buss inte existerade utan dom kom med tåget vid 21:00 på andra sidan staden. Så vi promenerade dit, låg inte långt ifrån snabbköpet som vi var på tidigare på dagen visade det sig. Men tåget kom som det skulle och vi kunde ta emot två trötta resenärer. Sen middag, lite bubbel och sedan det blev sängdax.

Morgonen efter läste vi 1 augusti i loggboken. Tiden går fort. Nybakat bröd från bageriet och vi var på topp i båten. Vi promenerade iväg till ett militärt museum, Dunkerque 1940, som låg som i en sanddyna. Där fick vi se hur operation Dynamo hade gått till. Det var mellan 27 maj-4 juni 1940 som engelsmännen evakuerade 338 226 soldater från Dunkerques stränder och hamn eftersom de var omringade av tyskarna. Lite spännande att se men samtidigt skrämmande. Det var det kulturella för dagen och sedan ockuperade vi en plats i sanden med solstolar och badkläder. Skönt att koppla av i solen och bara slappa. Till kvällen blev det marinerad grillad tonfisk med mango/avokado sallad och sweet potatoes. Var till och med godare än det låter och det vill inte mena lite det. Solen tar och det blev en tidig kväll. På torsdagen var vi kulturella och vandrade runt i de centrala delarna av staden och klämde en kyrka av bara farten. Sedan var det ju det här med glass suget, alla kände mitt på dagen att en ordentlig glass inte skulle sitta fel så vi hamnade på strandpromenaden med en ordentligt tilltagen glass framför oss. Men det blev nästan för bra med all grädde, vi gick i koma i på badstranden efteråt. Till kvällen var vi alla eniga om att nu blir det lugnt med sötsakerna ett tag. Vi hamnade på restaurangen vid bryggan där vi avnjöt en lagom middag. Nå men något litet till efterrätt borde vi väl våga oss på tänkte vi. Efter lite googlande av franska ord i menyn kom vi fram till ett val som antingen kunde vara en liten Cream brulee eller en liten petit choux med glass. Vi beställde och in kom två jättelika petit chouxer med glass och chokladsås, var. Den dagen gick till historien. Proppmätta ramlade vi i säng

På fredagen bestämde vi att vi måste promenera bort gårdagens efterrätter och så blev det. Vi gick så långt strandpromenaden räckte och tillbaka igen. Målet var ytterligare ett museum men det var alldeles för långt bort visade det sig. En av våra vänner ville pröva musslor och vi hamnade på en liten restaurang som snabbt ordnade fram varsin ångande gryta med musslor var. Kari beställde en sallad som kanske inte var riktigt i hennes smak men den gick ner. Men då ringde telefonen, alltid lika förvånande. Våran vindmätare hade kommit till butiken på tre dagar som utlovat. En liten cykeltur och vi hade den i båten. Eftermiddagen blev i sanden och vattnet. På lördagen vinkade vi av våra vänner som tog tåget till Bryssel igen och sedan blev det mastklättring igen för att byta vindmätaren. Visade sig att man ändrat en del sedan våran gamla mätare och den kabel som trogna läsare kommer ihåg att vi bytte i Varberg efter närkontakt med en borrmaskin, ja se den passade inte längre. Ny kabel skulle dras till en liten server nere i båten och sedan kopplas ihop med nmea2000 nätet. Men fungerade gjorde det.

Fiskhandlare på torget Fiskhandlare på torget

 Söndag morgon låg vi i startblocken igen fångade strömmen söderöver mot dagens mål som var Bologne sur mer. Den danska båten vid bryggan var mer försiktiga och dom ville vänta en stund till. Dom hade haft en ful segling till Dunkerque och var nog lite uppskrämda som vi tolkade det. Vi fick en bra segling dom 40 distansen och kunde ropa upp hamnen och fråga om plats. Vi fick svar men det visade sig att där inte var någon plats utan vi fick order om att lägga oss utanför en ny 45 fotare. Men dom ville nog inte, när vi sa att hamnkaptenen sagt att vi skulle ligga där sa dom att dom skulle gå tidigt sa vi toppen, vid fyra eller fem. Då skulle dom nog inte gå tidigt längre erkände dom. Vi gjorde en tilläggning som du kunde lagt ett ägg emellan båtarna och sedan sa dom inte mer om det. Knappt hade vi lagt fast innan den danska båten kom och lade sig på våran utsida och då mulnade 45 fotaren igen. Men har man varit på Laesö så vet man hur man skall passera över andras båtar utan att märkas så dom hade nog inget att gnälla om efteråt. Gnälliga eller buttra kanske man skall säga var dom på hamnkontoret när vi skulle betala. Vi var nog mest till besvär kändes det som. Även toaletter och duschar var lite sunkiga. Vi var inte utanför grindarna men kände att här blir vi inte kvar. Så nästa morgon motor-seglade vi vidare i den svaga vinden mot Dieppe, en liten tur på 65 distans med en hel del motström. Där var det ett helt annat mottagande. Innanför pirarna ropade vi upp hamnkaptenen och fick en plats tilldelad. Vi svängde in på platsen som inte var jättebra men fungerade, då kom en kille i gummibåt och sa att det inte var en bra plats utan han hade en bättre plats längre in. Han guidade oss och var snabbt uppe på bryggan och tog förtampar och la fast. Han önskade oss välkomna till Dieppe och gav oss koden till grinden och info om var hamnkontoret låg samt öppettider. Väl på hamnkontoret frågade dom om det var första gången vi var i Dieppe och gav oss en påse med kartor och information om staden. Vilken skillnad mellan två hamnar. Här blir vi kvar ett par dagar.

Dordrecht till Nieuwpoort

Det regnar…
Ny företeelse för oss för vi har inte sett regn sedan Leeuwarden för tre veckor sedan och då blev det knappt blött på däck. Det är det nu kan jag meddela, ett ordentligt åskoväder drar över här i Nieuwpoort. För dom som kan sin geografi så vet ni att vi är i Belgien. Vi gjorde inte som alla andra och seglade förbi nio mil av sandstrand som utgör Belgiens kust och hamnade i Frankrike utan vi svängde in. Men vi tar det från början.

Vi lämnade Dordrecht 19/7 och hamnade efter bara 15 distans i Willemstad. En mycket trevlig stad som från luften ser ut som en stjärna eftersom det går en gammal försvarsmur av den formen runt hela staden. Ingen stor stad men den andades lite lyx över det hela, och det var lite högre klass på det mesta i den lilla staden som restauranger och butiker. Men vi tog en dag extra för att vandra runt hela byn efter muren och lyxade med bakverk från fina bageriet och en laddare från båtbutiken.

Men på lördagen, 21 för att vara exakt så slussade vi ut och kom ut på ett innanhav som det knappt gick att se vattnet för alla båtar på. Har aldrig tidigare sett så många båtar på en gång förut. Det var lite som i visan ”Är det kappsegling? Nej det är lördag”. Skillnaden var kanske att dom inte skulle till Brännö brygga. Nej här verkar folk mer vara ute och segla lite hur som utan mål. Finns det bara plats att vända på båten så är det full segelsättning och full fart tycks det. Men dom är duktiga måste man säga och alla väjer som dom skall även om det känns lite nära ibland. Vi gick för motor i den svaga vinden för vi hade ett mål för dagen. Att gå genom tre slussar. Efter tredje slussen kom vi till Wolphaartsdijk (säg det snabbt). Vi hamnade i en liten hamn, minsta hittills, som tillhörde Belgiens kungliga kryssarklubb. Hamnkaptenen blev väldigt glad över vårat besök, så glad att han åkte iväg till närmaste båtaffär för att köpa en svensk flagga att hissa ihop med de andra besöksflaggorna. De hade aldrig haft en svensk båt där tidigare. Han fick bara tag på en liten gästflagga men den vajade så fint ihop med sina stora kamrater i flaggstången. Det fanns en superbra affär ett stenkast därifrån så vi provianterade. Det som fanns gott om mer runt detta ställe var campingar så affären blomstrade!

Nästa dag gick vi en timma upp i kanalen och kom ut i en liten sjö som heter Veere Meer. Den skulle innehålla flera tilläggnings platser enligt sjökortet men våran erfarenhet av liknande ställen har varit att om du sticker 1,9 meter så är det för grunt överallt. Så var inte fallet här. På varje ställe var det ordentliga bryggor byggda som det var ordentligt djupt vid och det stod soptunnor och bajemaja utplacerade. Det första stället var en ö som det tog 10 minuter att gå runt, Arnemuiden. Dessutom körde dom runt och klippte en 10 meter bred remsa runt hela ön så det gick att picknicka var som helst. Ni hör, här var vi tvungna att stanna tre dagar helt klart. Enda kruxet var att man bara fick stanna 24 timmar för att sedan flytta sig minst 150 meter. Och svenska som vi är lydde vi och gick 0,9 distans dag två till nästa plats för att dagen efter gå tillbaka till samma ö igen. Där låg minst en båt kvar sedan vårat senaste besök så det är nog ingen hård kontroll. Det var det dock på eldningsförbudet. Några båtar ställde upp engångsgrillar och körde igång. Då kom en ribb båt och en bister polis steg iland och det var inte korv som skulle provsmakas. Några allvarliga åthutningar och dom åkte vidare igen. Har inte en aning om hur dom hade koll men en helikopter flög över en stund innan så vi misstänker att dom rapporterat. Vi hann med att slappa lite och badade en hel del. 30 grader i luften kräver det. Det blev även hyllbygge i aktern och fixande med gummibåten. Kari har sytt myggnät till alla luckorna så nu är det bra ventilation i båten. Vi hade köpt bröddeg på burk i Tyskland så vi bakade varje morgon i våran omni ugn. Lyxigt värre med nybakade frallor.

Men så på onsdagen 25/7 tuffade vi vidare in i nästa kanal där vi gick konvoj genom fem broar på två timmar. 11 distans och vi var redan framme i Vlissingen som var målet. Eftersom vi ätit ut vårt matförråd så letade vi upp en mataffär för proviantering. För dom som undrar så svälter vi inte utan det blir toppenmat mest hela tiden. Däremot töjer sig kläderna i värmen verkar det som. Framför allt shorts passar sämre och har en förmåga att falla ner om man inte har skärp på sig. Mycket besynnerligt.

Men då var det tidvatten igen. Det hade vi inte funderat på under lite mer än tre veckor i kanalen, så fram med nautical almanackan och räkna, fundera och planera. Vi kom fram till en bra plan som borde fungera, så klockan 6:00 ropade vi upp slussen och slussade ut i tidvattnet. Och våran plan stämde perfekt, vi hade medström hela vägen hit till Nieuwpoort i den svaga vinden. In i kanalen och på vägen in stod en skylt med anropskanaler till de tre olika gästhamnarna. Vi ropade upp VVW hamnen och fick brygga och plats innan vi ens var framme. Mycket bra service. Idag har vi cyklat in till centrum och legat på stranden några timmar. Otroligt varmt i sanden, men om man väntar en stund är det inte lika långt till vattnet. Fyra meter tidvatten gör att vattnet kommer till dig om du väntar. Eller om man har otur får man knalla en bit extra för att man tog det för lugnt. När vi satt och tog en pizza kom det ett litet åskoväder men det gick över lagom till vi ätit klart. Så vi tog våra cyklar och trampade hem lagom till det stora ovädret kom och det har hållit på några timmar nu.

Enkhuizen till Dordrecht


Enkhuisen visade sig vara en mysig stad, och vilken tur det eftersom vi stannade fyra nätter. Vi hade bestämt att vi skulle besöka vänner i Alkmaar på söndagen och så blev det. Vi traskade iväg till stationen och klev på ett tåg som gick tre minuter senare. Tog en timma att komma fram. Där blev det grillning och guidad tur runt sevärdheterna. Trevligt att vi hamnade där, och trevligt att vårat pack från England med motordelar även hade hamnat där. Glädjen var total m.a.o.
Så på måndagen vidtog blev det mekar dag med byte av en trasig luftskruv på diesel pumpen. Så nu behöver vi inte byta blöjor på motorn varje dag. Det kom även några nya impellrar till vattenpumpen så vi bytte även den. Nu skall allt vara på topp med den motorn. Vi han även med att starta upp byggandet av hyllor akter över så vi kan få ordning på alla grejor som ligger akter över.

Men så efter fyra nätter drog vi oss ner mot Amsterdam. Vi hade fått tips om en hamn som hette sixhaven som skulle ligga centralt. Väl där missade vi infarten eftersom vi inte fattade att den trånga infarten mellan stålspont var rätt. När vi kommit innanför hittade vi en trång hamn som var full med båtar. Blir nog inget med det kände vi men helt plötsligt hördes en visselpipa från en båt och en man som signalerade som en hel semafor i vit skepparmössa dök upp som gubben i lådan. Hamnkaptenen visade det sig. Han packade in oss bredvid en motorbåt och fram på kvällen hade han packat in ytterligare 10 båtar i den redan fulla hamnen. Såg ut som Laesö under högsäsong när han var klar. Men vilken hamn! Toppen fräscha pontoner och toa/dusch. Mer centralt gick nog inte att hamna. Vi hade 10 minuter till två olika gratis färjor som avgick var femte minut över till centralstationen mitt i Amsterdam. Så vi tog det lätta sättet och körde ”hopp on-hopp off” med både båt och buss. Var ett enkelt och bra sätt att se turistfällorna på lagom avstånd. Det var två månaders väntetid för att besöka Anne Franks hus så av det blev det inget. Vi är nog inga bra turister, det finns säkert hundra saker som man ”borde” se i en sådan stad som Amsterdam men vem orkar det? Vi ser det vi känner för och det går inte att planera allt.

Så efter två nätter puttrade vi vidare ner till Haarlem, ingen lång tur men lagom. Lade oss efter kajen mitt i staden på en lite för kort plats eftersom peket stack förbi skylten som visade gränsen mellan 24 timmars platser och 30 minuters platser. Kan ju inte spela någon roll tyckte vi men se tyckte inte den kvinnliga brovakten. Så det blev att backa upp på badbryggan på båten bakom (kanske inte ända upp, det var minst 15 centimeter kvar) för att hon skulle bli nöjd. Vi börjar inse att dom flesta städerna ser likadana ut men tog ändå en tur på byn för att stärka våran uppfattning och den stämde.
Dagen efter hade vi siktet inställt på Gouda. Visade sig att vi siktat mot stjärnorna och knappt hamnade i trädtopparna. Efter 16 broar (både tåg och bil) så var vi i Alpen an den Reijn och det blev stopp kände vi. Om vi räknade rätt hade vi lika många broar kvar innan Gouda och det var osäkert om vi skulle få någon plats i marinan och bron in till stan stängde 18:00. Vi såg ett mysigt café vi kajen och en ledig plats framför som vi sladdade in på. Visade sig att vi hade dom rosa glasögonen på denna dag om än dåligt putsade för det mysiga caféet visade vara den lokala puben. Platsen var dok bra så 50% blev rätt. Det blev en cider på puben för att knycka deras WIFI men vi kände oss lite som udda fåglar bland alla stamgäster. Ett bad i kanalen och dagen blev komplett.
Morgonen efter smög vi iväg mot Gouda igen och det visade sig att vi hade räknat fel, det blev bara 11 broar varav tre var järnvägsbroar med fasta öppningstider men det flöt på som det skulle. Väl där styrde  vi in i ett dike mellan två betongfabriker i ett industriområde, tänkte att nu är vi totalt fel. Det var vi inte visade det sig utan vi kom in till en liten båtklubb som fixade en fin plats till oss. Det var precis plats för oss att kunna vända runt i diket. Vi vandrade på byn men det mesta är stängt på en söndag. Vi stannade vid en liten sluss mitt i staden där en man satt och spelade på ett mousett dragspel under ett träd. En annan man kom i feeling och kom med ett skamligt förslag (han pratade holländska så en viss osäkerhet råder) till Kari när hon skulle fotografera slussen.
Mer spännande än så blev det inte så vi körde vidare nästa dag och hamnade i Dordrecht och det visade sig vara ett lyckokast. Först väntade vi vid fel bro eftersom den gästhamnen var stängd men sedan blev det rätt. Här i Holland ligger gästhamnarna mitt i kanalerna. Precis som om vi skulle fixa till osthyveln vid skeppsbron så den gick att öppna och släppa in båtar ända in till Brunnsparken. Hur trevligt som helst. Detta var dessutom en trevlig stad att vandra omkring i och det blev tre nätter. Det tog en hel dag men nu blev hyllan i aktern klar och det blev lite bättre ordning bland våra saker. Jag säger lite för det återstår en hel del innan vi är klara.
Dagen efter fick vi äntligen tagit tag i våran AIS som fick en inpackning och transport med posten till Stockholm för en lagning hoppas vi. Nu har vi även testat gummibåten för första gången och även utombordaren var pigg på att starta efter fyra års vila. På kvällen vart vi bortbjudna till svenskbåten Alila som var på väg norröver efter ett års segling medelhavet tur och retur. Dom hade en massa tips om hamnar söderöver och fina ställen att besöka. Vi fick även ”ärva” fyra Pilotes över  Frankrike, Spanien och Portugal. Tack Tindra. .

Cuxhaven till Enkhuizen

Idag ligger vi mitt inne i Holland efter en händelserik vecka. Vi stannade i Cuxhaven i tre nätter och fick ett par fina dagar med sedvanlig tvätt och mekande. Det var några svenska båtar i hamnen och dom flesta var på väg söder ut. Vi träffade även den norska båten MAMOSA som även den seglar söder ut. Dom hade haft lite strul med vindinstrumentet och fått tag på en ny givare i Kiel. Så vi hjälpte till med att hissa upp Martin (skepparen) i masten så han kunde montera givaren och även en ny windex som måsarna hade brutit av. Toppen lätt när man har el-vinschar.

Så på måndagen var det dags att gå vidare. Vi gick upp och väckte tuppen vid 03:30 och vid 4.00 var vi iväg. Våran plan var att gå med tidvattnet ut och komma så långt som möjligt innan det vände och den planen fungerade. Det blev en lång dag innan vi efter sexton timmar kunde lägga till på Borkum. Vi var något utblåsta men nöjda efter en bra segling. Väl i hamn stegade jag bort efter kajen och pratade med besättningen på NOS båten Defender som hade sin hemmahamn på Borkum. Kul att se en D-båt på nära håll, den var enorm i jämförelse med Rescuer. Vi somnade tidigt den kvällen.

Nästa morgon tog vi utgående ström ur hamnen och fick en lite kortare segling till Lauwensoog i Holland där vi tänkte gå in i kanalerna. På vägen dit seglade vi över sandbankar, i alla fall om vi skulle tro vårat sjökort. Visade sig att inget stämde med sjökortet utan prickarna låg på helt andra ställen. Nå väl, verkligheten verkade som toppen att gå efter och vi kom i hamn utan några incidenter. Nästa dag onsdag så var vi uppe i lagom tid för att slussa in i kanalerna. Det enda som saknades var vatten. Vi stod med kölen 60 cm ner i leran i gästhamnen, visade sig att det gjorde alla. Så det var till att vänta 2 timmar så hade vi vatten under kölen igen och kunde slussa in i kanalerna. Det känns lite ”feppligt” första gången man slussar men även det gick fint. Väl inne i kanalen gick vi över en liten sjö innan vi svängde in i ett som jag upplevde det litet dike mellan två åkrar. Djupmätaren larmade och levde över att vi bara hade 20-50 cm under kölen. Men så skulle det vara. Vi gick i en liten konvoj på 7 båtar varav vi var tre båtar från Sverige. Vi och Nike (Najad 360) från Göteborg och Life (HR 46) från Malmö. Broar och slussar timade perfekt och vi gled igenom som ingenting. Vi tänkte stanna i Grou men när vi väl kom dit var stan så liten att vi missade platsen som vi kunde stannat på och vipps så var vi utanför stan igen på fel sida en bro. I sista svängen ut fick vi även möte av en annan båt så vi gick tätt i innerkurvan och där var det inte djupt utan vi planade ut några förhöjningar i leran med kölen. Krävs mer för att stoppa tretton ton stålbåt som har ångan uppe. Jaja, vi stannar efter kanalen istället tänkte vi. Sagt och gjort, efter en stund hittade vi en stopp plats i sidan på kanalen som vi styrde mot. Den leran hade vad som krävdes för att få stopp på våran båt. Var tydligen 90 cm djupt och vi sticker 190 cm. Men efter lite backande var vi loss och kunde köra vidare längs kanalen. Nästa försök slutade 50 cm ut från stopp platsen, tydligen behövde vi 20 cm till under kölen för att vi skulle kunna komma in. Sedan gav vi upp och körde ikapp dom andra båtarna som låg och väntade vid sista bron innan Leeuwarden. Visade sig att bron var stängd mellan 16-18 under rusningstrafiken, men 18:02 kunde vi köra in i staden och lägga till i kanalkanten mitt i centrum.

När vi vaknade på torsdagen regnade det så vi blev kvar en dag till. Vi utforskade staden och firade Simons födelsedag med en fika på bagels och cheesecake. På kvällen mötte vi en JRSK båt med fam. af Ekström som var på väg hem till Sverige efter ett år ToR medelhavet.

Nästa dag låg vi i start groparna till bron öppnade 9:00. Som på ett givet kommando släppte tiotalet båtar (4 svenska) och gick i olika riktningar. På vägen ut passerade vi tre järnvägsbroar och det kan jag säga, tågen stannar inte för båtar utan vi blev liggande och snurrade i 30 minuter vid varje bro innan vi kom igenom. Men sedan flöt det på bra. Vi seglade till och med över åkrar om man skulle tro våran plotter (som vi slutat lyssna på här i Holland). Det har tydligen kommit till nya kanaler sedan sjökortet skrevs. Våran app (Waterkaarten) i telefonen och i paddan stämmer däremot klockrent så den kör vi efter. Vid dagens slut hade vi kommit längre än vi tänk och hade bara en sluss kvar innan vi var ute i innanhavet i Holland. Så vi svängde in i en kanal och hittade en båtklubb som såg bra ut. Dom har ett toppen system här, vi bara lade till vid hamnkapten så kom han ut och kryssade i en ledig plats på en karta som vi fick. Inget letande utan rätt direkt.
Så idag lördag slussade vi ut i sjön och hade lugna 14 distans över till Enkhuizen.

Nyborg till Cuxhaven.

.Denna veckan har vi fått bra fart under kölen.
Vi seglade från Nyborg på söndagen och fick en fin segling innanför Langeland, vinden var inte så stark utan vi fick stötta med motor bitvis. Fram på eftermiddagen kom vi till Rudköping och det kändes som ett lagom mål för dagen, och det var det. Skönt att inte behöva stressa utan vi hann med att gå en tur till centrum och handla. All såg ut att forsa förbi ute i rännan så det var inte många gästbåtar mer än vi.

Dagen efter styrde vi kursen mot Kiel. Det började med lite motorgång genom en trång ränna för att tillslut komma ut på öppet vatten och vi kunde sträcka ut mot målet. När vi närmade oss Kiel mötte vi det ena segelfartyget efter det andra på väg ut. Vi kom senare på att det varit ”seglar veckan i Kiel” och alla fartyg hade varit där. På vägen in var det även många vanliga båtar ute och seglade. Kielborna verkar vara ute och segla på kvällarna i ur å skur. På tal om skur så har vädret blivit klart bättre denna veckan, 20 grader varmt och solsken mest hela tiden. Vi körde in så långt det gick men hittade inte någon ledig plats. Hamnen vi hört talas om ( sporthafen Wik ) lyste även den med sin frånvaro och dom är inte helt bäst på att skriva ut på sjökortet var gästhamnarna ligger. Men vi hade koordinaterna på vart hamnen skulle ligga kom vi på och då gick det toppen att hitta. Väl i hamn tog det inte många minuter innan hamnvakten stod på kajen och tog upp betalning och lämnade information om toaletter och duschar. Han kom även med en karta över Kiel där han ritade in var snabbköp, hamnkontor och närmaste båttillbehörs affär låg.

Nästa dag promenerade vi in mot centrum och var inne hos hamnkaptenen på vägen och fick info om slussningen i kanalen. Det visade sig att båttillbehörs affären inte var så välsorterad utan vi gick till turistinformationen och frågade om det möjligen fanns en till i stan. Det gjorde det visade det sig, lika lång promenad till genom stan. Så vi knatade på och hittade butiken som var i storlek av Hjertmans, Erlandsson brygga, SeaSea och Viking hopslaget ( Flintbecker strase 2) Dom hade allt man kan vilja ha och lite till. Helt klart värt en promenad. Sedan var det bara att traska hemåt igen. Så efter sex timmar var vi tillbaka i båten något möra. Men tyvärr var våran AIS lika tyst trotts mutor med nya kontakter.

Så nästa dag tog vi oss tillbaka till tillbehörs butiken för att köpa ny VHF antenn och kabel till masten. Visa från gårdagens strapatser tog vi våra cyklar denna gång och då gick det snabbt och lätt. Det visade sig att jag även borrat i antennkabeln när jag förstörde nätverkskabeln i Varberg. Så efter att vi dragit ny kabel och fått dit den nya antennen funkade allt? Inte då, AISen är lika tyst men nu lägger vi ingen mer energi på den.

Så morgonen efter gick vi mot slussarna vid 7.20 på morgonen och tänkte att vi får väl ligga en stund och se om vi kan komma igenom slussen in i kanalen. Vi ropade upp slussvakten som sa att det bara var att köra in när det blev vitt ljus och det blev det efter 30 sekunder. Så med flytande fendrar körde vi in och slussade 10 cm upp och var ute i kanalen betalt och klart 8:20. Ibland har man flyt. Sedan blev det motorgång hela dagen. Vi gick 80 av dom 100 km som kanalen är innan vi hittade en vik där man fick stanna i kanalen. Det var några pålar mitt ute på vattnet som vi förtöjde i. 

Dagen efter slappade vi och innan bakade bröd till frukost körde vidare nr mot slussarna i Brunsbuttel vid 10:30. Väl där slussade vi ut i Elbe med tidvattnet på väg in. Det var mer än vad holländaren med den stora motorbåten gjorde. Han trodde att han skulle hinna om han drog på lite i hamnen, det gjorde han inte. Däremot fick han besök av polisen som ville ha ett litet samtal. Såg ut att bli ett dyrt samtal eftersom han i ivern att hinna slussen höll på att krocka med en färja. Ett par timmar senare kom han ikapp oss på vägen ut. Efter ett par timmar släppte motströmmen och vi var lagom i hamn i Cuxhaven till att högvattnet var på väg ut igen.

Hundested till Nyborg

Bryggan på Samsö Bryggan på Samsö

Midsommarafton
Vi ligger i Nyborg på Fyn, dit vi seglade igår.
Vi kom närmast från Kalundsborg.
Det har varit lite strul med våran AIS sedan vi passerade Skaellands rev på väg från Hundested till Ballen på Samsö. På Marine traffic ser det ut som vi har stått på grund i en vecka nu. Väldigt underligt helt klart. Vad som hände där är en stor fråga för efter det vill den inte sända våran position utan blinkar ilsket gult och lyser blått (för dom som inte kan Graphene CTRX AIS er kan jag meddela, det är inte bra).

Nåväl, till Samsö kom vi ändå i blandad vind och motorgång. Vi har varit där förut så vi visste var vi skulle lägga till och fick en kanonplats långsides. Dagen efter vidtog stora tvättaredagen och maskinerna gick varma, mest torktumlaren. Projektet med att få ordning på fågelboet (lagom för en havsörn) av kablar i el centralen startade och efter två dagar såg det mycket bättre ut. Nu är allt draget i kabelkanaler med ordentliga matarkablar fram. Det blev i huvudsak mekar dagar, Kari körde symaskin så nu har vi skydd på våra reservdunkar och utombordaren ser glad ut igen. Inga ”slappedagar här inte”.
Lite slappade vi och åt gott.

Men sedan blev vi rastlösa igen, brukar bli så efter några dagar. Så vi tänkte att vi går vidare mot lilla bält och Bogense verkade ligga en lagom segling bort. Gjorde de säkert också, om det inte varit vinden, 10–14 meter i nosen och två knops motström. Vi kryssade med långa fina kryssben i ett par timmar och insåg tillslut att vi inte kom minsta lilla närmare målet, om inte målet varit vindkraftparken syd om Samsö för då var vi ”spot on” mest hela tiden. Så vi sa, det blir stora bält istället. Så vi vände och fick en kanonläns ner mot stora bält. Vart tar vi vägen? Kalundsborg ser ut att vara åt rätt håll Det var det inte kan jag meddela. Visade sig att det låg in i en fjord sisådär 6 distans. Efter lite testande av bryggor i hamnen hamnade vi långsides längst ut på en flytbrygga. Det här blir bra sa vi. Det var det inte visade det sig. Men å andra sidan fanns inte en plats i hela hamnen som var skyddad i den vinden. Vi fendrade ordentligt och så fick det bli. Vi såg på kyrkor och tittade runt som dom turister som vi trots allt är.

Men efter två nätter av kraftig sjögång så seglade vi vidare. Lämnade en avgnagd vattenslang som tydligen hade gullat med våran stora kulfender. Fullt flöde ut och ingenstans att stänga av. Vi skrev en lapp till hamnkaptenen.  Bära eller brista sa vi och så kämpade vi oss ut mot vågorna i fjorden. Visade sig att det gick som tåget utan motström så vips var vi på rätt kurs ner genom stora bält och mot den höga bron i fjärran. En titt på sjökortet visade att vi skulle kunna gå under bron närmare land och slippa gå under hög delen som inte låg i våran kurs. 18 meter stod det att det skulle vara, jo tjena. Skulle tro att Donsöbron är högre. När vi kom fram till bron kändes det som det saknades 5-6 meter för att vi skulle komma under. Jobbig känsla med en segelbåt kan jag meddela. Så vi tvärvände och tog en extra två timmars tur ut och rundade under hög delen på bron. Och nu är vi här i Nyborg. Ligger tryggt mellan pålar igen i den byiga vinden.

. Det hände en hel del denna veckan men vi har kul mitt i allt strul. Träffar många som är på väg ner mot medelhavet eller kanarie holmarna. Vi träffade ett Norskt par ombord på Mamosa på Anholt och dom dök även upp på Samsö. Ser ut som dom går till lilla bält.
Idag har det varit felsökning av AIS och tvätt (ja vi tvättar när vi kan och måste).
 

Nästa morgon slussade vi ut och följde fiskebåtarna ut i tidvattnet som även det var på väg ut. Det känns att vi är mer vana nu än senast vi var här. Litar mer på djupen i sjökortet och kunde ta lite genvägar. Målet för dagen var Norderney och efter en trevlig segling kom vi med ingående tidvatten fram innan solen gick ner. Vi genade även här över sandbankarna och följde en av NOS vindkraftbåtar Maker en stund. Gick bra även om det visat sig nu efteråt att dom bara stack 0,65 m mot våra 1,9 m. Det blev bara en natt och vi såg inte så mycket av Norderney. Vi kände att det för säkerhets skull vore bra om vi stressade på upp genom Kiel kanalen för att få mer tid på slutet i Danmark. Så nästa morgon lämnade vi och gick med strömmen ut och norröver. Vi hade bra flyt med tidvattnet en bra stund. Men som alla vet, det får man ofta igen på slutet. Precis när vi började närma oss att svänga upp i Elbe mot Cuxhaven vände tidvattnet i mot oss och vinden dog ut. De sista 5 nm tog oss tre timmar med motorn jobbande som aldrig förr. Men fram kom vi tillslut och kunde rätt sega lägga till i hamn för vila ett par nätter. Nu var det ju bara Kiel kanalen kvarnhjul gott om tid kvar till Karis tid på ortopeden. Så vi bunkrade upp med mat och hittade till glasskiosken. Visa av tidigare möte med strömmen i Elbe så valde vi medström upp mot Brunnsbüttel när vi kunde slussa in ihop med en stor pråm. Här kan man snacka om gott om plats så det var inga problem att möta stora fartyg till skillnad mot i Holland där vi mer än en gång var nära att sugas med och krocka med stora fartyg som inte hade koll på hur mycket problem dom kunde skapa för fritidsbåtar i kanalen. Vi hade bestämt oss för att gå halva kanalen ungefär och stannade i Oldenbüttel. Där gick en liten kanal in med bryggor efter kanterna som man låg gratis vid. Nästa morgon när vi vaknade var det dimma när vi tittade ut men vi tänkte att den lättar nog. Det gjorde den lite så efter frukost gick vi ut i den stora kanalen igen. Där var dimman ännu tätare visade det sig. Men vi valde att gå vidare eftersom vi såg alla fartyg på plottern  och själva var vi synliga på AIS. Radarn visade allt ända ner till ankorna som simmade i kanalen. Dessutom stod Kari i fören och höll koll framåt så vi kände oss säkra. Det tog tillslut 3,5 timmar innan dimman släppte och sedan var det behagligt i sittbrunnen. Vi kom fram mot Kiel och slussade ut på eftermiddagen. Å tänka sig, vi fick ett varmt mottagande utanför slussen av vatten polisen som vill ha en pratstund med oss. En färjeskeppare hade ringt och klagat. Det visade sig, som vi nog misstänkt att man inte fick gå med fritidsbåt i om det var under 50 meter fri sikt. Eftersom vi kunde argumentera att vi hade full koll på andra och oss själva kom vi undan med 25€ i böter. Vi hade bestämt oss för att fortsätta förbi Kiel och gå till Damp som ligger strax norröver. Fram på kvällen låg vi förtöjda i vad som mest liknade en semester ort i Polen. Där fanns restauranger och affär med bageri. Vi stannade en natt och fortsatte vidare norröver och in i dimman som nu blev mer av nu ju längre norr över vi kom men oftast släppte det under förmiddagen. Assens blev nästa hamn som vi angjorde ihop med en större mängt kappseglare som förflyttade sig mellan olika kappseglingar runt om i Danmark. Det var en kölbåtsklass i 28 fots storleken. Vi utforskade inte heller denna hamnen utan gick vidare nästa morgon genom lilla bält mot Juelsminde. Denna dagen låg dimman tät och av den fina passagen förbi Middelfart blev mest en grå och konturlös upplevelse tyvärr. Juelsminde kändes som en typisk dansk stad och vi kände oss genast som hemma. Det blev att uppsöka en affär för inhandlande av Rød Pölse och dansk leverpastej. Smakade kanonbra. En ordentlig glasskiosk fanns även det så halva besättningen åt sig mätt på glass medans den andra halvan testade den nyss inhandlade korven. Hamnen kändes trevlig och vi hade nog kunnat stanna någon dag till om inte tiden rann på som den gör. Vi hade lyckats skuta på ortoped tiden en vecka så nu låg vi ändå rätt bra till. Men vi seglade vidare efter en natt. Nästa stopp blev Århus som vi tidigare om åren pratat om att segla till men inte hunnit.  Vi fick en plats långt in i hamnen hos motorbåts klubben som blev perfekt. Eftersom vinden skulle komma fel i kombination med att vi fick mer tid så blev vi kvar tre nätter och fick tid att tvätta av all rost som kommit på skrovsidorna sedan València. Vi pumpade upp gummibåten och efter ett varv med sprayflaskan och vattenslangen såg båten respektabel ut igen. Vi kom även iväg in på stan och fixade smørrebrød som vi längtat efter. Det var skönt att vara i Danmark enades vi om. Vi hade kollat vädret och hittat en lucka som gjorde att vi hann till Grenå innan nästa lågtryck kom. Nu kändes det verkligen som att vara hemma igen. Även om mycket nu var nedstänkt efter sommar säsongen så var ändå bageriet och fiskaffären öppna som vanligt. Det blev m.a.o luksus stjerneskud och wienerbröd. Kan de bli bättre?  Efter tre nätter var det ändå dags att ta det sista benet över till Sverige och vi satte kurs mot Varberg. Vi rundade vindkraft parken och Anholt och kunde fram på kvällen lägga till på Getterön och fick ett varmt mottagande med fisksoppa och hembakt bröd. Aldrig har det smakat så gott som då efter en kall sista segling. Nu var vi hemma kände vi och det har blivit mer sant den senaste tiden. Vi har bestämt att sälja lägenheten i Göteborg och har köpt lägenhet i Varberg. Doris har fått en plats i hamnen på Getterön så allt har löst sig på bra sätt.

Läs hela inlägget »

Nu fortsatte vi norröver och blev det en fin segling till Vlissingen där vi slussade in i kanalen och angjorde den lokala båtklubben strax innan mörkret kom. Det blev en natt där och sedan bar det iväg genom kanalen och genom Veerse meer som kändes lite kallare nu en senast vi stannade där. Målet för dagen var Bruinisse som Lilla Anna 3 hade tipsat om. Så vi slussade in där till kvällen och hamnade på den finaste och mest välskötta gästhamnen på hela resan. Vi stannade två nätter av bara farten och botaniserade bland bageri och restauranger. På land till försäljning låg Lilla Anna 3 och såg fin ut.
Efter det så blev det Dordrecht som vi även besökte på vägen ner. Vi timade in järnvägsbrons öppning mitt i Dordrecht och kunde sedan slinka in på en fin plats i den trånga gästhamnen mitt i stan. Man ligger bra och skyddat mitt inne bland husen och personalen är lagom avslappnade. Det har visat sig att det går utmärkt att gå kanalerna även med gipsad däckspersonal. Efter en natt tuffade vi vidare och hade bra flyt med broarna så vi passerade Gouda av bara farten. Fram på eftermiddagen kom vi Alphen an den Rijn där vi hamnade efter kaj i kanalen. Det finns gott om platser som är gratis att ligga på i kanalen genom hela stan. Klockan 20.00 stänger broarna så efter det är det helt stilla i vattnet. Vi har börjat komma in i det här med broar och slussar nu och hittills har vi haft bra tur och inte behövt vänta i stort sätt alls. Nästa stop blev en favorit, nämligen Haarlem. Även här ligger man mitt i stan och det är nära till allt. Lite ont om el-anslutningar kanske men vi klarar oss bra utan. Vi stannade ett par nätter på vägen ner så vi kände att en natt blir lagom nu när vi kommit på att vi har en tid att passa. Karis handled skulle nämligen visas upp i Sverige fyra veckor efter operationen, så vi står på. Från Haarlem var det inte långt till Amsterdam men vi körde förbi gästhamnen Sixhafen och slussade in i Ijmeer som var full av provar och mudderverk. Vattenytan var även sänkt med 80 cm så om det kändes grunt förra gången vi gick här var det lite nervösare denna gången. Det visade sig dok att vårat nya sjökort var uppdaterat med de nya djupen så vi kunde trixa oss fram med 10 cm under kölen ibland. Fram på kvällen slussade vi över till IJsselmeer och tog direkt babord in i gästhamnen i Enkhuisen. Efter lite trixande hittade vi våran bokade plats och kände oss nöjda över dagen. Ännu nöjdare efter att vi konstaterat att den kraftiga obalansen som vi fick efter en back manöver i hamnen inte berodde på att vi tappat ett blad på propellern utan på en bit kraftig plast som sedan släppte efter ytterligare en backning.  I Enkhuisen fick vi besök av våra vänner Anneli och Bert som bor i Alkmaar. Det blev ett trevligt besök över en lunch nu i dessa Covid-19 tider. Det märks under resan upp genom Europa att det är munskydd och handsprit överallt man kommer och det känns bra. Det känns nu som om vi inte är så långt från Sverige nu även om det är en bit kvar. Våran resa fortsatte över sjöar och kanaler och mitt på IJsselmeer blev vi även den här gången invaderade av små flugor. Helt otroligt att det kan komma så många samtidigt. Vi sopade ihop drivor med döda flugor efter att vi sprutat insektsmedel som vi efter förra gången lärde oss att det var enda sättet att bli av med dom. Så in i kanalen igen vid Lemmer och vidare norröver i kanaler som snart mer liknade ett dike. Vi hade bokat plats i en liten gästhamn i Terherne och där svängde vi in på fel sida av märket. Gick inte alls det, vi satt bra i leran. Backade loss och på rätt sida med alla fingrar korsade och se det gick bättre. Inne i gästhamnen var det bättre djup och vi låg bra över natten. Nu kanske någon tänker att det skall ju finnas tillägnings platser efter kanalen. Visst finns de det, men djupet brukar vara för motorbåtar och det saknas oftast en meter i djup för att vi skall komma i närheten av kanten på kanalen. Näst sista etappen i kanalen gick till Leeuwarden vilket är en favorit. Man ligger mitt i en park mitt i stan. Kan inte bli bättre med el och vatten tillgängligt efter kanten. Man får bara hålla koll uppåt så man inte drar masten i en trädgren som sticker ut över kanalen. Vi blev kvar ett par nätter eftersom det skulle blåsa småspik och åt fel håll ute på Nordsjön och inte ville vi ut i det. Leeuwarden är en trevlig och mysig stad att knalla omkring i. Gott om trevliga restauranger och caféer. Nu hade vi bara sista etappen kvar i kanalerna och efter att ha krigat oss fram bland alla söndagslediga holländare kom vi till Lauwersoog  på eftermiddagen men väntade med att slussa ut i tidvattnet. Vi la oss i gästhamnen och kopplade av inför nästa dag.

Läs hela inlägget »

Nu var det länge sedan det blev något skrivet och det har sina randiga själ och rutiga orsaker. Mer om detta senare. Vi lämnade Roscoff efter åtta trevliga och händelserika dagar. Trotts vinden så sken solen och vi fick några fina promenader. Det kan bli rätt så strömt i marinan och det gäller att planera för det när man skall ut och in genom hamnhålet eller skall ut mellan pontonerna. Vi hade en fin Fransk båt liggande bredvid oss och ägaren gick där och kollade och fixade. Förtöjningarna hade han inte lika stor koll på så hanns båt låg hela tiden och knödde mot våran båt och 30-40 cm från  hanns ponton. Har efteråt insett att han nog inte hade riktigt koll på hur det fungerar med förtöjningar, och vissa andra saker när det gäller båtar visade det sig. Det första vi reagerade på var att han hade så mycket saker på däck. En fin liten träjolle låg alldeles framför sprayhooden. Vi diskuterade om han såg något från sittbrunnen. Båten hade ett två meter långt bogspröt som gjorde att båten blev lite längre än de 13 meter som skrovet. Nåväl, en morgon hade han bestämt sig att dom skulle vidare och samtliga fyra ombord var på däck för att hjälpa till. Dom kastade loss och backade hastigt ut från sin plats, sedan blev det full fart fram och fullt roder åt babord. Nu åker vårat vindroder han vi tänka, men det klarade dig! Däremot rensade han fördäck från pullpit, knapar, mantåg och annat ej tidigare lösa saker med sitt långa fina bogspröt på en båt två platser bredvid oss. Mannen som stod på fördäck kunde inget annat göra än att hålla i sig. Det hördes nog över hela hamnen men fransmannen bara backade loss och försökte lämna hamnen som om inget hade hänt. Hamnvakten kom dok runt hörnet och tog ett allvarligt samtal med kapten. Dagen efter lämnade vi med sikte mot Cherbourgh. Vi hade räknat lite optimistiskt med medström i stort sätt hela seglingen och vi hade oväntat bra segling med ytterst lite motström. Vi gick på nedsidan av Guernsey och Sark och såg ljusen från land mitt i natten när vi passerade. Fram på morgonen rundade vi hörnet vid Auderville och hamnade i tideriffsen utanför udden men även denna gång kom vi någorlunda helskinnade igenom. Väl i Cherbourgh blev vi tilldelade en plats över radion. Vi gjorde ett försök men kände rätt omgående att det kan ni feteglömma! Så vi tog en plats som vi kände passade bättre och det gick lika bra visade det sig. Det blev ett stopp på två nätter med vila och handlande. Vädret bjöd traditionsenligt på regn men den här gången hade vi en båt som var tät.  Nu hade vi fått upp farten och kände att det var lika bra att stå på medans vinden var åt rätt håll. Så vi seglade vidare mot Dunkerque som vi angjorde 36 timmar senare. Vi snek separations zonerna och Kari pratade med fiskebåtar mitt i natten om hur vi skulle gå för att vara minst i vägen. Även här hade vi varit tidigare och i kvällsmörkret seglade vi in i marinan. Hamnvakten mötte på pontonen och det var då vi snäppte upp svårighetsgraden på seglingen. Kari föll på däck och fick vänster arm/hand under sig. Så när vi fått fast  båten fick hamnvakten köra oss till närmaste sjukhus för något som inte skull kunna böjas i underarmen gick att böja medans handleden som vinkat så fint under resan inte gick att böja. Mitt i natten på akuten konstaterade dom att vi hade rätt i våra observationer och att här behövdes operera in lite metal av ädel sort. Så vi gick tillbaka till båten för några timmars sömn innan Kari skulle vara tillbaka på morgonen för operation. Nästa morgon blev det operation och fram på eftermiddagen kunde jag kvittera ut en opererad och gipsad fru. Hon hade fått förhållningsorder om att hålla sig lugn några dagar och det passade bra eftersom vinden var åt fel håll. Vi fördrev några fina dagar med att bland annat hämta ut det nya sjökortet vi beställt till den lokala båtbutiken och äta musslor i curry.

Läs hela inlägget »

Efter att ha traskat runt i A Coruna i sex dagar var både vi och vädret på bra humör. Vi hade väntat på ett utlovat lågtryck som skulle ge oss lagom med vind och i rätt riktning. Det kom och vi lämnade A Coruna vid 15:00 efter att vi bunkrat upp med både diesel och mat för att i gammal sjö stampa oss norröver. Fram på kvällen lugnade vågorna sig och det blev en behaglig segling. Tyvärr lugnade sig även vinden på eftermiddagen andra dagen så vi startade våran fina motor som stöttning. Det var lovat regn någon gång på det tredje dygnet men av det såg vi inte något. Vi hade sol och lätta moln hela tiden. Det blev en trevlig överfart och vi körde tre timmars vakter under nätterna denna gången. Förra gången vi korsade biscaya så körde vi två timmars men då handstyrde vi hela tiden. Kari fylde år mitt ute på havet och firades med pressent inköpt i Valencia och gömd ombord i två månader. Efter 72 timmar rundade vi piren i Camaret sur mer mitt bland en massa almogebåtar som visade upp sig. Vi hade för säkerhets skull bokat plats i hamnen och det var tur för det blev knö fullt efter vi lagt till. Camaret sur mer visade sig från sin bästa sida medherb värme och solsken och vi fick en mycket bättre känsla för staden än senast vi var här. Kan nog ha att göra med att då var det regn och blåst samt att vi var nervösa inför korsandet av biscaya. Vi blev kvar i två nätter och fick sova ut ordentligt.
Å så var det dax att räkna med tidvatten igen. Alltid lika roligt. Nä. Men vi kliade oss i våra huvuden och fick flisor i fingrarna men kom fram till när det var lämpligt att segla och det visade sig att ytterligare tio båtar tänkte likadant. Så som i ett pärlband rundade vi den besvärliga udden (om man har motström) och gjorde 7-8 knop med utspirade segel och medström. Vi hade räknat så fint att lagom när strömen vände var vi framme i Roscoff som var målet för dagen. En glad marinero i gummibåt mötte utanför hamnen och guidade oss till rätt plats och hjälpte även till att stötta upp oss i den starka strömen som blir i hamnen. Det blev kanon och vi fick en bra plats.
Det är kapseglingar här för en ny klass som inte blivit stor i Sverige ännu. Maxi650 heter den och båtarna är knubbiga men riktigt snabba. Dom är 6,5 meter långa och över två meter breda. Det är en kölbåt med mycket segel. Tyvär blåser det förmycket dom senaste dagarna (20 s/m)så dom går mest omkring och väntar. Det gör även vi för nu vill vi komma vidare och det blir Cherbourg eftersom kanal öarna är stängda för båtar och har 14 dagars karantän plus covid19 test innan man får gå iland. Idag har vi firat nästa födelsedag och varit på stans bästa resturang/pizzeria. Vi hade tur som var tidiga och fick ett bord för sedan blev det fullt på 15 minuter.

Läs hela inlägget »

Porto var som vi minns det sedan förra gången på väg söderöver, men inte alls lika mycket turister. Det märks att covid-19 slagit hårt på turismen. Tyska turister finns det ju fortfarande. Vi tog några lugna dagar i väntan på en bra vind norr över. Blev en vecka tillslut. Vi passade på att besöka Churchills portvins tillverkning även denna gången eftersom det ingick i hamnavgiften. Det blev några turer till en konstnärsbutik där Kari fick handlat lite mer akvarell papper och lite andra nödvändigheter.
Den fina vinden norröver lyste med sin frånvaro men en morgon körde vi vidare i svag motvind. Det blev motorgång ett dygn upp till Camarinas för att ha en bra start inför biscaya överfarten. Vi kom in samtidigt som en dansk båt och dom frågade om vi också var på väg över biscaya. Visst sa vi. Nu alltså? sa dom. Det visade sig att det var fina vindar just då och några dygn framöver. Vi kände oss inte helt redo utan sa att vi väntar någon dag. Camarinas är ingen stor by så det tar inte lång stund innan man hittar. Det är en hyggligt stor fiskehamn. Det finns tre supermarket i varierande storlek och med varierande utbud. Det finns dessutom fem affärer som säljer allt som har med knyppling att göra. Så vill man hårddra det är gubbarna ute och fiskar medans tanterna sitter hemma och knypplar.
Vi hittade en lagom vandringsled som gick utefter kusten och den gick vi en av dagarna. Den skulle vara totalt 22 km men vi lyckades korta av den till 16 km genom att gena rätt över på ett ställe. Det räckte och blev över för våra otränade kroppar. Utsikten var fantastisk här på dödens kust som det kallas. Konsigt nog kom vi ur sängen nästa dag utan problem så vi är nog i bättre form än vi tror.
Efter en vecka tyckte vi att vi hittat ett fönster i vädret för våran överfart med ett kryssben över hela biscaya.Så vi preppade med mat och smörgåsar plus allt annat som kunde tänkas förtäras under dom kommande fyra dygnen. Så dagen efter var vi uppe och kom iväg snabbt men det visade sig att vindarna hade vridit lite till men åt fel håll, varför aldrig åt rätt håll? Vi insåg att dethär håller inte och dessutom regnade det. Så vi föll av och gick till A Coruna och genast sprack himlen upp och solen värmde igen. Så nu ligger vi här några dagar och väntar på vind. Här finns allt min kan behöva i en mycket störra stad.

Läs hela inlägget »

Rota var en trevlig hamn. På vägen ner låg vi i Cadiz på andra sidan viken men efter att ha testat bägge hamnar vinner Rota helt klart. Fina gränder och hus som inte såg så speciella ut men innanför dörrarna mot gatan visade sig ha lummiga oaser på innergårdarna (bilder i föregående inlägg). Det fick bli några nätter med lite vila och slappande. Vi mötte en svensk segelbåt som hette Akka och som var på väg ner mot medelhavet. Det blir tredje Akka vi möter på denna resan. Våran autopilot heter även den Akka.
Men så kom ett fönster att segla vidare och vi släppte förtöjningarna och tog en dygnssegling till Lagos. Det blev inte så mycket vind som var lovat men riktningen var rätt. Vi kollar både Predict wind och Windy och nu börjar dom få en paddel i vattnet om kommande väder. Efter bara några timmar ryckte det till i fiskespöt och jag tänkte jäkla måsar låt bli våran tunacatcher. Dom har dykit efter den innan men som tur var aldrig fasnat utan bara släppt den igen. Men det här var napp på riktigt. Efter en liten stund låg det en liten bonito och sprattlade i disk baljan. Efter som han verkade lite stressad så bjöd vi på lite kinesisk whisky för att lugna hans nerver. Och nog blev han lugn, han dog. Resten av dygnet flöt på som det skulle och när vi kom in i Portugal så var det som väntad fiskebåtar och nät, både flytande och bottennät överallt. Vi la till i Lagos på morgonen men bestämde oss för att ligga kvar vid väntebryggan eftersom vi skulle segla vidare tidigt nästa morgon.
Lagos var sig likt. Samma personer satt på samma uteserveringar med något alkoholhaltigt på tidig förmiddag. Det bar fler turister nu och folk var lite mer avslappnade när det gällde covid-19. Vi kom lagom för att vinka av våra tyska vänner Harry och Helga som seglade mot Madeira. Det är skönt att ibland redan veta var affärer och båtbutiker ligger och det blev en effektiv förmiddag med bunkring av både mat och motorolja. Boniton blev rensad och lagd i marinad så till lvällen blev det stekt bonito med avocado och mango salsa ihop med stekt sweet potato.
Redan tidigt nästa morgon seglade vi i soluppgången vidare mot Porto.. Även denna morgon var vindarna lätta så vi fick stötta med motorn. Vi passar på att ta oss norröver nu när vindarna är svaga till skillnad mot det vanligtvis starka nordliga vindarna. På natten rullade dimman in och det blev att ta på långkalsonger och sjöställ. Inte riktigt vad vi hade täkt oss. På morgonen var vi trött, blöta och less på dimma så vi la om kursen mot Cascais istället. Väl i hamn så släppte dimman och vi fick tankat och checkat in. Vi vilade oss i form och tog en sväng förbi Pauls bageri där vi fick tag i riktigt gott bröd. Vi var stamkunder hos Paul när vi låg i Brest.
Nästa dag fortsatte vi norrut och målet för dagen var Penish. En udda liten hamn. Vi visste sedan tidigare att det var ont om gästplatser och att toa med dusch var begränsat. Mycket riktigt, det var bara en glad polis som tog imot oss när vi lagt oss på utsidan av en annan båt på pontonen. Han tog våra uppgifter och meddelade att eftetsom det var söndag så fanns drt ingen som kunde skriva in oss eller ge oss tillgång till grinden till pontonen eller till toaletter och duschar. Han skulle komma på måndag 10:00. E du go eller tänkte vi. Tanken bar att vi skulle passa på att gå en liten bit till innan det skulle bralla i ordentligt på eftermiddagen nästa dag. Vi mailade till hamnen om att vi visst ville göra rätt för oss men inte kunde vänta och att om dom kunde skicka info så kunde vi skicka pengar via banken.
Sagt och gjort, vi drog iväg mot Nazare som låg en tur till Laesö bort( 27 distans för den som inte är från Götet) och hann precis in i hamnen innan det började blåsa ordentligt. Denns gång hamnade vi på båtklubben isället för i fiskhamnen. Vilken skillnad, detta är nog den mest välskötta gästhamn vi varit i. Rent och prydligt och en personal som är fantastiskt trevliga och omtänksamma. Det blev två nätter och vi fick både tvättat, diskat och handlat. Även glass stod på schemat. Vi hittade en italiensk glass affär och efter som det kom regn satte vi oss vid ett bord och pekade i menyn. Hittade en glass som såg stor ut på bild men vis av tidigare tillfällen tänkte jag att den är nog inte så stor i verkligheten. .Men hoppsan, den var större. Så stor glass har jag inte sett sedan Dunkirk för två år sedan. Mätta å glada kom vi tillbaka till båten. Vi mötte en Norrman som hade köpt en båt i kroatsien och nu ensamseglade hem den till Arendal. Första båt vi möter som har met rost än vi. Vi kom i säng tidigt inför nästa dags dygnssegling.
Nu äntligen var målet Porto och det blev en bra segling som började med dimma, denna jobbiga dimma. Men sedan klarnade det upp och vi la oss på 60 meters kurvan för att slippa fiske redskap men av an tillfällighet tänkte alla portugals fiskare att just där var det nog bra fiske. Det blev en slalombana värdig Ingemar Stenmark mellan flaggorna. Men vi börjar bli vana nu. På natten kunde vi se redskapen på radarn så det gick fint. Vad vi mer såg på natten var den fantastiska marelden kring båten. Helt fantastiskt. Ibland kom det en extra glödande ring en bit från båten och då var det delfiner som hoppade. Vi har haft glada delfiner varje dag kring båten sedan Gibraltar. Vid 5:30 på morgonen la vi till i Doro marina i Porto.

Läs hela inlägget »

Det blev inte mycket gjort i Motril utan vi lämnade nästa morgon för att segla till Caleta de veles som vi förra året låg inblåsta i under tolv dagar. Där var det sig likt om än fler turister på stranden. Dom hade kört med traktorer och plattat till remsor med rätt avstånd för att underlätta för badarna att hålla rätt distans till andra badare. Såg lite kul ut med de små flaggorna som man märkte ut sin plats med.
Det blev två nätter och sedan seglade vi vidare. Känns som vi vill komma ur medelhavet nu. Lite trötta på att vind prognoserna inte stämmer. Kasta tärning om vindriktning och styrka blir exaktare.
Vi kom till Benalmadena fram på eftermiddagen och knöde oss in på en plats som låg bra mycket bättre än den vi låg på förra året. Här märktes det att det var klart mer turister än sist. Vi tog en tur i till mataffären i värmen och var helt slut efteråt. Konstigt nog är vi inte riktigt vana vid värmen ännu. Men det är synd att klaga.
Men nu hade bi fått upp farten så vi fortsatte nästa morgon till Estepona som vi besökte förra året med. Lite kul att man får en flaska vin när man checkar in. I år var det vitt vin. Äntligen fick vi lämnat oljan efter senaste motorservicen på deras miljöstation. Hittils har vi inte hittat någon som kan ta imot olja men här var det ordning å reda. Vi gick en sväng på hamnen men mycket mer än så blev det inte.
De senaste dagarna har vi sett mycket delfiner och dom har simmat framför stäven nästan varje dag. Vi har saknat det i Valencia.
Vi kunde se Gibraltar klippan i fjärran och mot den siktade vi nästa dag. Vi har haft tur med vind och ström de senaste dagarna och även denna gången rundade vi klippan utan problem. Vi har hört om andra båtar som haft lite jobbigt med att vinden och tidvattnet har mötts på udden och givit hemska vågor. Den här gången gick vi mot la Linja som ligger innanför Gibraltar och i Spanien. Visade sig vara ett bra val. Trevlig och fräsh hamn, dessutom hygligt billig. På vägen dit körde vi in och tankade billig diesel i Gibraltar i alla tankar och dunkar vi hade. Det var nära och bra att gå från hamnen över startbanan och över gränsen till Gibraltar. Vi strosade omkring i gränderna och hittade en liten resturang som serverade en grym chicken tikka. Det kändes som att vi hade sett vad vi skulle förra gången så nu kunde vi bara vandra omkring som vi ville. Morrisons snabbköp fick ett besök men det blev mest engelska kakor och andra ”livets nödvändigheter”. Tillbaka i båten var vi möra efter promenaden.
Det dök upp ett bra väderfönster med fin vind så efter två dygn så seglade vi ut ur medelhavet. Det var många båtar som seglade iväg på morgonen men det visade sig att så mycket vind blev det inte trots allt. Det blev motor igen och vi insåg att viinte skulle hinna upp till Rota ovanför Cadiz i vettig tid så det blev Barbate istället. Det är en bra hamn att ligga i när det blåser hårt och set gjorde det nästa dag. Det ramlade in flera båtar som hade missat att det skulle bralla i ordentligt. Vi väntade två nätter och sedan stack vi på morgonen ut bland vågorna för att komma till Rota. Gammal sjö var det, men vilken segling! Länge sedan som vi fick en sådan fin segling och helt plötsligt verkar väder prognoserna stämma igen.

Läs hela inlägget »

Det blev två nätter i Torrevieja. Det var ju söndag så vi fick leta efter bröd men till slut hittade en affär som hade nybakat. Det märks att det finns många svenskar i Torrevieja eftersom flera resturanger hade menyer på svenska.
Sedan seglade vi vidare och hamnade i Cartajena. Även här blev det två nätter och vi fick besök av Per och Monica Samuelsson som sålde sin katamaran Alice och köpte lägenhet i Torrevieja förra året. Dom kom ner till Cartajena för en tidig lunch på stan med oss. Det var trevligt att träffa dom och höra hur dom överlevt karantänen. Vi fick vandrat runt och tittat bla. på en amfiteater som finns bevarad. Även mataffären fick ett besök men efter det blev det stopp. Man blir helt slut av att promenera runt i den här värmen.
Vädrerprognoserna här i medehavet stämmer lite sisådär kan man säga. Det går lika bra att köra sten, sax och påse om vilket håll det skall blåsa åt. Det blir en del motorgång. Så nästa dag puttrade vi vidare söderöver och hittade en trevlig naturhamn i skydd av en halvö utanför Calabardina. Det låg ett tiotal båtar i viken när vi kom men vi var bara fyra båtar kvar på morgonen.
Nästa stopp blev Garrucha som vi även stannade i förra året på väg till Baliarena. Hamnen känns ny och bryggorna är fina. Det var något fler båtar i hamnen men annars var det lika illa ställt med duschar och toaletter. Dom har inte riktigt kommit ikapp med att bygga tillräkligt många. Det blev en natt och på morgonen började dom lasta gips på ett stort fartyg, så det var skönt att slippa dammet.
Det blev det en längre segling mot Almerimar. Vi hade hört från flera båtar att det var en bra hamn och det stämde. På vägen hände det som jag aldrig trodde skulle hända. Vi fick napp! Vet inte vem som blev mest förvånad, jag eller den tonfisk som vevades in. Väl i hamn märktes det att flera resturanger hade fått bomma igen nu när det inte fanns några turister att servera. Covid-19 har slagit hårt även här. Vi blev kvar i tre dagar och väntade in rätt vindar. Där fanns även en dykshop så jag fick äntligen fyllt min dyktub. Nu skall vi bara hitta någon bra hamn där jag kan få skrapat klart under båten.
Av en tillfällighet såg vi ett inlägg i en långseglingsgrupp på facebook där någon ville ha hjälp med att kolla laddningen på deras båt som låg på land i Motril. Vi hade ändå planerat att stanna till där så så fick det bli. Det brallade i ordentligt när vi sladdade in på en plats på Club nautico. Det visade sig att varvet där båten låg på land var granne med club nautico så efter vi checkat in så gick jag över och fick tag i rätt person på varvet som låste upp båten. Via facetime blev jag sedan guidad igenom rätt menyer på displayen. Det fick bli en nödlösning som jag sedan guidade varvsägaren igenom. Hoppas han förstod.

Läs hela inlägget »

Nu har vi vinkat hejdå till Valencia. Det blev totalt 13,5 månader som båten låg där. Men nu är vi på väg. Nu skall alla reseförbud innom landet vara borta men det är fortfarande munskydd och handsprit som gäller när man skall gå in i affärer och kommer till hamnar vid incheckning.
Första etappen blev 40 distans met till Denia som vi även besökte på vägen upp. Kändes skönt att starta med något bekant lagom sträcka bort. Eftersom vi var senare på sessongen i år var det mer liv och rörelse i hamnen. Tyvärr var inte toa och dusch färdigrenoverade men vi hittade toa på färjeterminalen. Vi gick inte in på stan denna gången utan laddade för nästa dags långsegling till Cartahena.
Så nästa morgon kom vi iväg i någorlunda tid. Vi viste att det skulle vara lite motorgång det första innan vi skulle få vind så vi puttrade på och på vägen passerade vi flera ställen med ankringsbojar som vi inte sett på vägen upp. Såg väldigt lockande ut. Efter ett par timmar på motor i det vackra vädret bestämde vi oss för att gå till Moraira för att lägga oss på en boj i det vackra vädret. Vi hittade viken men det var för klena bojar för våran båt så vi kastade i ankaret på fyra meter i den fina sandbottnen. Vilken fantastisk vik! Vi låg precis utanför bokarna till en badplats. Och vattnet var klart och fint så det blev några bad. Fram på kvällen kom det liter vågor inrullande lagom till vi la oss men vi tänkta att det brukar lugna sig till natten. Det gjorde det inte tyvär utan ökade under natten. Det blev inte så mycket sömn så I gryningen gav vi upp och gick vidare. Planen var Cartahena men vi ändrade oss och gick mot Torrevieja istället så vi kunde få vågorna mer i aktern. Tolv timmar senare var vi förtöjda och kunde få en dusch och en kantarellsoppa med pankaker efter. Vi somnade gott på kvällen.

Läs hela inlägget »

Vi är i steg två! En helt ny värld öppnade sig idag. Från idag får vi röra oss fritt igen vilket innebar att vi knallade iväg och hyrde varsin cykel på morgonen. Vi har hyrt i 14 dagar så vi borde hinna komma iväg till både ikea och konstnärs butiken. Det känns i kroppen att vi inte har cyklat på ett tag och efter dagens lilla tur är vi rätt slut båda två. Vi hittade konstnärs butiken där det inhandlades både färg å papper till akvarell målandet. Även dykaffären hittade vi men dom hade inte öppet, men det hindrade inte att man kunde krypa under jallusin och fråga om öppet tider. Dom ville att man skulle beställa via webben istället och så fick det bli. En ny luftflaska är på ingående islället för den flaskan som försvann i branden här i hamnen. Han som skulle komma med en ersättnings flaska har inte dykt upp ännu. Blir bonus om han kommer.
Igår kom jag på att det var ett tag sedan jag kollade i bränsletanken. Sagt å gjort jag skruvade loss locket och vad hittade jag väl där om inte sörja som växte på botten av tanken. Vi fick dålig diesel i en hamn och nu har det stått i snart ett år så det var tur jag tittade. Ut med 100 liter diesel och sedan fick vi ut sörjan i botten. Så nu får vi vara noga med att fylla på vätskan som skall hindra beväxning.
På onsdag kommer volvo penta och kollar våran motor instalation och byter våran trasiga CDI box. Sedan kan vi ut och segla utanför hamnen. Troligen kan vi segla vidare efter 16/6 om allt fungerar.

Läs hela inlägget »

Arkiv

Det finns ingen nyhetskälla. Arkivet kommer att visa nyheter när du ställt in en blogg.

Länkar

-

Senaste nyheter

-

En stor rubrik.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Bert » Karantän :  ”Ni har ingen tur. Först med motorn och nu med karantänen. Här i Holland ser det ..”

  • Niklas Rosengren » Getterön till Anholt:  ”Var det inte trevligt på Anholt? Ni seglade ju vidare så fort.”

  • Johan Larsson » Var tar tiden vägen.:  ”Hej på er kusin & Kari, hittade detta på nätet. Är det redan dags, mindes det so..”

  • kari » Det går frammåt:  ”kul att se att du jobbar på! Kände nästan lukten bara av att läsa det du skrive”

  • Oscar » Detta är ett blogginlägg:  ”Fick du borrat? Tittade efter dig men vi har nog om varandra.”

Arkiv

Länkar

-